sunnuntai 31. joulukuuta 2023

Vuoden parhaita 2023


On tullut aika luoda katsaus kuluneeseen vuoteen, kuten kirjablogeissa on tapana. Mitkä kirjat kiinnostivat blogin lukijoita eniten, entä mitkä olivat itselleni tärkeimpiä lukuelämyksiä? 

Jos lähdetään teistä blogin lukijoista, oli kiinnostavaa tutkia blogin tilastoista, mikä teitä on lukemissani kirjoissa eniten kiinnostanut. Tässä suosituimmuusjärjestyksessä postaukset, joita on eniten käyty lukemassa vuoden varrella. 

Eli blogin lukijoiden TOP 10:  

Anna-Liisa Valtavaara: Huolena huolehtiminen 
Eliina Heinonen: Väriä elämään 
Viljo Perttula: Pitkospuut 
Christian Scriver: Pieni kirja masentuneelle 
Riitta Lemmetyinen: Pieniä ihmeitä 
Salme Blomster: Musta, valkoinen häpeä 
Sara Saarela: Etten päästäisi irti 

Muutamia huomioita tästä listasta. Joulukirjat tuntuvat kiinnostavan ihmisiä. Niin myös tunne-elämän ongelmiin liittyvät; tämän listan kirjoissa käsitellään huolehtimista, masennusta ja häpeää sekä Sara Saarelan romaanissa uupumusta. Myös Mira Kunnasluodon tarina kertoo särkymisestä. 

Eliina Heinonen on ollut suosittu julistaja, mutta varmasti entistä enemmän häntä on googletettu tänä vuonna, kun hän pääsi taivaan kotiin. Riitta Lemmetyisen kirjat ovat ihanan rohkaisevia, ja Viljo Perttulan Pitkospuut on nautinnollinen historiallinen romaani. 

Tuo Scriverin masennuskirja jäi kyllä nolottamaan minua, koska en oikein osannut kirjoittaa siitä, ja kuitenkin sitä on käyty niin paljon katsomassa. Mutta toivottavasti ihmiset lukevat kirjan itse ja saavat sieltä kaiken sen, mitä minä en jostain syystä osannut jakaa. 



Entä sitten omat suosikkini? 

Ensin täytyy sanoa, että olen kyllä enemmän tai vähemmän pitänyt useimmista lukemistani kirjoista. En jaksa lukea loppuun asti sellaisia kirjoja, jotka eivät kolahda millään tavalla, joten niitä ei ole blogissa. Mutta totta kai jotkut kirjat ovat olleet "ihan hyviä" ja jotkut jopa aivan mullistavia lukuelämyksiä. Ja kaikkea siltä väliltä. 

Nykyään minulle kaikkein rakkaimpia ja tärkeimpiä kirjoja ovat ne, joissa puhutaan Jumalan armosta, Jeesuksen ristintyöstä ja syntien anteeksiantamuksesta. Olen päätynyt sellaiseen vanhan ajan uskoon, jossa ilman ristiä ei ole mitään. Risti on pääasia ja kaikki muut ovat sivuasioita. Siksi ensin mainitsen siihen liittyvät kirjat. 

Luin vuoden aikana C. O. Roseniuksen kirjoituksista kootun Roseniusta nykysuomeksi -sarjan melkein kokonaan. Vain viimeinen osa on lukematta; sitä olen nyt vähän aloitellut. Roseniuksen kaikki kirjat ovat minulle rakkaita, mutta erityisen voimakkaana lukuelämyksenä jäi mieleen viime talvena lukemani Synti se on. Vaikka sillä on noin synkän kuuloinen nimi, Rosenius ei koskaan ahdista syntistä ihmistä eikä jätä häntä rypemään syyllisyydessä, vaan julistaa aina vapauttavaa evankeliumia

Lutherilta ihana kirja vuoden varrella oli viime vuonna suomeksi ilmestynyt Armahda minua, Jumala - Psalmin 51 selitys. Taas aivan valtavaa ilosanomaa. Samoin Christian Scriverin kirjassa Syntien anteeksisaaminen. Vielä haluan mainita Esa Santakarin Armosta autuaat, jossa ollaan siellä, missä minunkin juureni ovat, eli kerrotaan evankelisen liikkeen menneistä ajoista. 

Myös minulle tärkeitä olivat lukemani Riitta Lemmetyisen kirjat - yllä mainitun Pieniä ihmeitä -teoksen lisäksi Anna sydän avara - Toivon ja rohkaisun tarinoita. Lemmetyiseltä kuuntelemani äänikirja meni valitettavasti toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, mutta itse luettuna sekin olisi jäänyt paremmin mieleen. Äänikirjat eivät selvästikään ole minun juttuni. 

Olen myös lukenut valtavan ihania ja rohkaisevia elämäkertoja. Tässä neljä sellaista: 

Sari Matikainen: Yösydännä 
Astri Valen-Sendstad: Lina Sandell - Päivä vain 
Ali Husnain & J. Chester: Maksoi mitä maksoi 

Yhteistä näille elämäntarinoille on, että kaikki neljä henkilöä ovat kokeneet suuria kärsimyksiä, ja heidän tarinassaan on siksi ihanaa rohkaisua kärsivälle ihmiselle. Kirjat kertovat, miten Jumala auttoi näitä ihmisiä selviämään mitä raskaimpien vaiheiden läpi. 

Sitten vielä lopuksi muutama ihana romaani. 

Nautin kovasti jo lukijoiden TOP10-listalla mainitusta Viljo Perttulan Pitkospuista. Tässä sen lisäksi muutama muu hieno romaani: 

Merja Issa: Ohdakeperhoset 
Irja Aro-Heinilä: Kun emme mitään muuta voi 
Peter Hansen Skovmoes: Mitä se hyödyttää ihmistä 

Olen ilmeisesti lukenut vuoden aikana noin 80 kirjaa. On monia kirjoja, joita ei millään voi mahduttaa tällaiseen postaukseen, ja silti nekin ovat olleet hyviä. Tässä vain joitakin mieleenpainuvimpia lukuelämyksiä. 


Minulle on ollut ilo jatkaa kristillisistä kirjoista bloggaamista. Kiitos kaikille blogini lukijoille kuluneesta vuodesta ja siunattua uutta vuotta 2024! 

P. S. Postauksen ensimmäinen kuva on minulle rakkaasta Bo Giertzin romaanista Kalliopohja. Sitä en ole lukenut tänä vuonna, mutta olen kyllä suunnitellut sen uudelleen lukemista. 

10 kommenttia:

  1. Sinulla on ihana kirja blogi,olen saanut monta vinkkiä
    kirjoista, joita voi lukea ja hakea niitä esim kirjastosta tai voi tilata
    jostain kristillisestä verkkokaupasta.
    Onnea ja siunausta vuodelle2024!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun olet löytänyt lukuvinkkejä. Sinullakin on ihana blogi. Siellä on kauniita kuvia ja rohkaisevia ajatuksia. Onnea ja siunausta sinullekin vuoteen 2024!

      Poista
    2. Kiitos sanoistasi Minna. Siunausta!

      Poista
    3. Taivaan Isän täysihoitoa sinulle! ❤️

      Poista
  2. Mielenkiintoinen katsaus päättyneen vuoden kirjoihin.
    Minähän löysin blogisi vasta 2023, joten vanhemmista postauksistasi löytyy vaikka kuinka paljon kiinnostavaa ja hyödyllistä.
    Itse en tässä elämänvaiheessa oikein ehdi/jaksa lukea kovinkaan paljon, mutta toivon että tulevaisuudessa pääsen tarttumaan näihin innostaviin kirjoihin.
    Siunattua vuotta 2024 sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, onhan täällä blogissa jo reilusti vanhempiakin postauksia luettavaksi. Toivottavasti sinullekin tulee vielä paremmat lukuajat jossain vaiheessa.

      Samoin sinulle siunattua vuotta 2024!

      Poista
  3. Siunattua tätä vuotta M<3
    Maksoi mitä maksoi kirjaa olisin lukenut pitempäänkin! Tästä blogista on helppo hakea luettavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksoi mitä maksoi oli kyllä tosi mukaansatempaava kirja. Se vei mennessään. Siunausta sinulle vuoteen 2024! 🙏

      Poista
  4. Ihana, kun teit tällaisen katsauksen🥰tästä sai hyviä lukuvinkkejä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun sait vinkkejä tästäkin 😊 Oli itsellekin kiinnostavaa tehdä tämä katsaus ja palata vuoden varrella luettuihin kirjoihin.

      Poista