perjantai 19. toukokuuta 2023

Sari Matikainen: Yösydännä


Sari Matikainen on evankelista, jonka matka hengelliseen työhön oli pitkä ja kivinen. Kutsumuksen toteutuminen näytti täysin mahdottomalta; niin rikkinäinen Sari oli, ja niin pimeässä hän joutui elämään kokonaiset kaksikymmentä vuotta. Lapsuudessa vuosikausia kestänyt seksuaalinen hyväksikäyttö oli rikkonut hänen sisimpänsä. Aluksi onnellisesti alkanut avioliitto kävi vaikeaksi, kun menneisyyden takaumat alkoivat äkkiä vyöryä päälle. Ja tuskaista oli kaikki muukin elämä. 

Matikaisen tarina on kuitenkin valtavan lohdullista ja rohkaisevaa luettavaa eri tavoilla rikkinäisille ihmisille. Se osoittaa, että toivoa on; kukaan ei ole Jumalalle toivoton tapaus. Vaikka kipu jatkui vuosien ajan, eikä Jumala näyttänyt tekevän mitään, siinä lähellä hän oli kuitenkin koko ajan ja teki työtään rikotun lapsensa elämässä. 

Terapian ja lääkkeiden avulla Sari Matikainen selvisi jotenkin eteenpäin, mutta parantumista ne eivät tuoneet. Kunnes sitten koitti Jumalan aika, ja hän itse paransi Matikaisen valtavalla rakkaudellaan. Jälkeenpäin kirjoittaja sai nähdä, miten Jumala oli sittenkin ollut mukana myös siellä pimeässä - ja miten hän sittenkin pystyi kääntämään sen kaiken siunaukseksi. Jopa täysin mahdottomalta näyttänyt hengelliseen työhön lähteminen toteutui vuosikymmenien jälkeen. Matikaisen ei tarvinnutkaan jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. Jumalalle kaikki oli mahdollista. 

Ei tarvitse olla seksuaalisen hyväksikäytön uhri saadakseen rohkaisua tästä kirjasta, vaan se todella puhuttelee ja koskettaa meitä muitakin. Mukana on myös Matikaisen runoja, niin pimeydessä kuin valoon pääsemisen jälkeenkin kirjoitettuja. Niissäkin on todella puhuttelevia ahaa-elämyksiä. 

Esipuheessaan pastori Helena Penttilä kiteyttää osuvasti kirjan sanoman: 

Kirjan ytimenä ei ole ainoastaan kohdattu paha, vaan punaisena lankana nousee sanoma Jumalan etsivästä rakkaudesta ja sen löytämisestä. Sari on kulkenut vaikeiden haasteiden läpi - särkyneenä mutta kuitenkin Jumalalle rakkaana. Vaikean ajankin keskellä näkyy kauniisti Jumalan huolenpito. Yön pimeyteen saamme huutaa: "Jumala, missä sinä olet?" 
  Sarinkin kohdalla tuli aamu, jolloin Jumala sulki hänet hellään, puhdistavaan ja parantavaan syliinsä. Näin hän tahtoo tehdä kaikille heikoille ja kipeille. 

Savonlinnasta kotoisin oleva Sari Matikainen itse kutsuu meitä kaikkia: 

Tervetulloo heikkojen ja vajjaitten mutta armahettujen joukkoon! 


Päivä Oy 
125 sivua 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti