maanantai 29. toukokuuta 2023

Niilo Närhi: Joosef - Oikeassa paikassa oikeaan aikaan


Tämän uutuuskirjan esipuheessa Marko Selkomaa toteaa, että Niilo Närhi tunnetaan syvällisenä Raamatun opettajana (esipuheita on muuten kaksi; toisen on kirjoittanut Martti Ahvenainen). Itselleni Närhi on ollut vain nimeltä tuttu, mutta kun hän alkaa käsitellä Vanhan testamentin Joosefin vaiheita, hyvin pian lukija huomaa, että syvällistä opetusta tässä todella on. 

Vaikka olin joskus lukenut Paavo Hiltusen kirjan Joosef, Egyptin valtias, joka avasi paljon uusia näkökulmia Joosefin tarinaan, ei Hiltunenkaan pystynyt ammentamaan aihetta tyhjiin. Niin paljon uutta avautui taas näiltäkin sivuilta. Raamattu on ihmeellinen kirja, kun sieltä voi löytää loputtomasti uusia aarteita. 

Niilo Närhi kirjoittaa puhuttelevasti Joosefin kärsimyksen vuosista ja siitä, miten jokaisen pienimmänkin yksityiskohdan takana oli koko ajan Jumalan johdatus. Kaikki oli tarkkaan suunniteltu. Jo siitä lähtien, kun Joosef veljiään etsiessään"sattui" kohtaamaan miehen, joka tiesi, minne veljet olivat menneet: 

Jos tuntemattomaksi jäänyt mies ei olisi sattunut olemaan paikalla kuulemassa, kun veljet kertoivat aikeistaan, ja jos Joosef ei olisi kohdannut tätä, hän ei ehkä olisi löytänytkään veljiään. Silloin hänen tarinansa olisi voinut muodostua aivan toisenlaiseksi. 
  Tämä sivuseikalta näyttävä asia vahvistaa, että Jumala johti yksityiskohtaisesti Joosefin elämää. Usein on niin, että outoihin olosuhteisiin joutuvan on vaikea huomata matkan kulkuun vaikuttaneita pieniä yksityiskohtia. Joskus ne huomataan vasta jälkeenpäin

"Sattumalta" voi vaikuttaa moni asia, joka jälkeenpäin osoittautuu johdatukseksi. Niinpä Joosefin veljetkin löytyivät juuri Dootanista, jonka kautta kulki myös se ismaelilaisten karavaani, jolle Joosef myytiin. Kuitenkin: Jumalan ihmisten elämässä ei ole sattumia, Närhi toteaa. Eikä ollut tuossakaan tilanteessa, vaikka se johti Joosefin vuosikausiksi orjuuteen ja vankeuteen. Juuri Egyptiinhän Jumala tahtoi Joosefin viedä. Siellähän häntä odotti suuri tehtävä. Myös Egyptissä johdatusta oli kaikessa, kuten siinä, että Joosef joutui sellaiseen vankilaan, jossa pidettiin faraon vankeja. Olihan hänen tutustuttava henkilöön, joka voisi aikanaan esitellä hänet faraolle. 

Rohkaisevasti Närhi kirjoittaa siitä, miten synkimmätkin vaiheet Jumala voi lopulta kääntää meidän parhaaksemme. Ja meidän kauttamme siunaukseksi muillekin, kuten Joosefin kohdalla kävi. Hän joutui käymään melkoiset kärsimyksen korkeakoulut, koska Jumala valmisti häntä tulevaa tehtävää varten. 

Jokaisen uskovan elämän suurimpia haasteita on kohdata käsittämättömiä kärsimyksiä ilman tietoa Jumalan suunnitelmista. Joosef ei ollut tässä poikkeus. Kun tuska raastoi hänen sieluaan ja kaikki aistein havaittavat seikat viestittivät hänelle, että Herra ei välitä omistaan, alkoi korkeakoulu, jonka tärkeimpänä aineena oli oppia luottamaan Jumalaan silloinkin, kun olosuhteissa ei näyttänyt olevan mitään järkeä. 

Närhi lainaa Joni Eareckson Tadaa, joka on sanonut: 

Joskus Jumala sallii sen, mitä hän vihaa, voidakseen toteuttaa sen, mitä hän rakastaa. 

Näin oli Joosefinkin kohdalla. 

Niilo Närhi löytää Joosefin elämästä paljon yhtäläisyyksiä myös Kristukseen ja Israelin kansan vaiheisiin. Jotkut ovat kuulemma listanneet Joosefin elämästä jopa sata Jeesuksen elämää heijastavaa vastinetta. Närhi esittelee kirjassaan niistä viisitoista. 

Todella rohkaiseva kirja, joka avaa paljon uusia näköaloja Joosefin elämän vaiheisiin - ja niihin omiinkin kokemuksiin, kun Jumala on johtanut käsittämättömiä teitä pitkin. 

Aikamedia 2023 
Toteutettu yhteistyössä Avaimedia Lähetysjärjestö ry:n kanssa 
186 sivua 
Kuvat: Anna Hellgren 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti