torstai 1. kesäkuuta 2023

Riitta Tolonen: Kantapään kautta - Mustapha Marokosta


Kantapään kautta on marokkolaisen, nuorena Suomeen muuttaneen Mustaphan mielenkiintoinen ja mukaansatempaava elämäntarina. Kantapään kautta hänen elämässään on menty kirjaimellisesti, sillä poika oli syntymästään asti kampurajalka, ja myös kantapää aiheutti paljon ongelmia. 

Sitten suomalainen Virtasen perhe oli lomamatkalla Agadirissa, jossa eräs henkilö otti heidät mukaansa lähtiessään kyläilemään läheiselle Anzan alueelle. Siellä Virtaset saivat tutustua Aabasin perheeseen ja heidän ontuvaan esikoispoikaansa Mustaphaan. 

Virtasille tuli halu auttaa Mustaphaa, jolla ei selvästikään vammaisena olisi tulevaisuutta Marokossa. Suomessa hän voisi saada parempaa hoitoa, ja niin Mustapha saapui 15-vuotiaana Pohjanmaalle, keskelle marraskuun pimeyttä ja hiljaisia suomalaisia. Olihan se shokkihoitoa vilkkaalle marokkolaiselle, mutta siitä kaikki lähti, ja Mustaphan jalkaa alettiin hoitaa. Hän jäi Virtasten perheen jäseneksi, opiskeli, teki kovasti töitä ja kotiutui Suomeen. 

Monivaiheinen on ollut Mustaphan elämä; kirjaa ei malttanutkaan laskea käsistään ennen kuin se oli luettu (ja suht ohuena kirjana tämän lukikin nopeasti). Marokkolaisena Mustapha oli harras muslimi, joka kauhistui, jos joku hylkäsi islamin ja kääntyi kristityksi. Mutta niin vain Jeesus yllätti nuoren miehen ja ilmestyi hänenkin elämäänsä. Monia mutkia oli kuitenkin edessä vielä senkin jälkeen. 

Vammaisuus on ollut Mustaphalle kipeä asia, josta hän on joutunut paljon kärsimään; olihan hän aina se erilainen, jota toiset jo lapsena kiusasivat. Kerran vielä Marokossa asuessaan poika huusikin Allahin puoleen: Sinä, joka minut loit, miksi teit minut tällaiseksi? Se ei ollut imaamin opetuksen mukainen rukous, mutta syvältä sydämen pohjasta se tuli. 

Vasta vuosien kuluttua Suomessa kristitty Mustapha löysi Raamatusta vastauksen tähänkin kysymykseensä. Täällä hän vuosien hoitojen jälkeen joutui kipuilemaan senkin asian kanssa, jouduttaisiinko hänen jalkansa ehkä amputoimaan. Tässäkin asiassa Mustapha sai rauhan. Kävi miten kävi, kaiken voisi ottaa Herran kädestä. 

On aina rohkaisevaa lukea, miten Jumala on johdattanut omiaan ja mitä kaikkea hän on heidän elämässään tehnyt. Myös Mustaphan elämäntarinaa oli ilo lukea. Hänenkin elämäänsä hyvä Jumala on johtanut ja pitänyt hänestä huolta. Suomessa Mustapha on saanut olla tärkeässä palvelutehtävässä muun muassa silloin, kun tänne ilmestyi äkkiä tuhansittain arabiaa puhuvia turvapaikanhakijoita. Silloin arabiantaitoiselle kristitylle löytyi paljon työmaata. Näin hienosti Jumala voi avata lapselleen ihan mittatilaustyönä räätälöityjä tehtäviä.   

KKJMK 2022 
151 sivua 
Kansityö: Samuel Rautalahti / KKJMK Oy 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti