maanantai 12. kesäkuuta 2023

Rosemary Sookhdeo: Askel varjoihin - Miksi naiset kääntyvät islamiin?


Suomentanut Päivi Hautala
 

 Uudessa-Seelannissa syntynyt Rosemary Sookhdeo muutti aikoinaan Englantiin opiskellakseen raamattukoulussa, josta hän jatkoi teologian opintojen pariin Oxfordin yliopistoon. Tämän kirjan ilmestyessä hän oli elänyt muslimiyhteisön keskellä yli 30 vuoden ajan ja tehnyt muslimityötäkin jo 23 vuotta. Kirjan aihepiiri on siis hänelle tuttu. 

Takakansi johdattelee lukijaa aiheen pariin kysymällä: 

Mistä johtuu, että joka vuosi tuhannet naiset, kristitytkin, kääntyvät islamiin? Mikä islamissa kiehtoo ja mitä me voimme asialle tehdä? 

Britanniassa on niin paljon muslimeja, että siellä islamiin kääntyminenkin on varmasti isompi ongelma kuin meillä täällä Suomessa. Mutta tapahtuuhan sitä meilläkin, ja muslimien määrä on Suomessakin kasvussa. 

Miksi naiset sitten kääntyvät? Suurin tekijä näyttää kirjan perusteella olevan muslimimieheen rakastuminen. Niin paljon Sookhdeo käsittelee juuri tätä aihetta ja kertoo niin monista muslimin kanssa avioituneista. Kirjassa onkin paljon käytännön esimerkkejä Sookhdeon tuntemien naisten elämästä. Suomalaiselle lukijalle yllättävää on, että hän kertoo myös peräti kahdesta suomalaistaustaisesta naisesta. 

Arvatenkin näille naisille kävi yleensä enemmän tai vähemmän huonosti tuossa avioliitossa. Ei toki aina - tässä kirjassa eräs Miriam kertoo olleensa onnellisesti naimisissa hyvän ja huomaavaisen miehen kanssa, mutta rakkaus loppui, kun nainen kertoi kääntyneensä kristityksi. Monen muun kohdalla rakkaus kuitenkin loppui kuin seinään heti avioliiton solmimisen jälkeen. Joku nainen tuli myös huijatuksi. Mies ei yrittänytkään käännyttää häntä islamiin, koska ei ollut vakavissaan hänen kanssaan. Kun oleskelulupa tuli, mies häipyi. Eli suhteen tarkoitus olikin ollut vain oleskeluluvan saaminen. Sookhdeo toteaa, että jos mies ottaa suhteen tosissaan, hän puhuu kyllä islamiin kääntymisen puolesta. 

On toki niitäkin naisia, jotka onnistuvat pysymään kristittyinä, vaikka ovat naimisissa muslimin kanssa. Mutta kyllä eräälläkin tällaisella naisella, josta Sookhdeo kertoo, oli avioliitossaan todella vaikeaa. 

Mutta kyllä islamiin käännytään muistakin syistä. Muslimimaissa matkustelleet voivat ihastua moskeijoiden kauneuteen ja kaikkeen siihen eksotiikkaan. Islamin tiukkojen sääntöjen selkeys voi viehättää. Siinä on sitä moraalia, mitä täällä länsimaissa ei enää paljoa ole. Länsimaiseen individualismiin pettyneitä lämmittää muslimiperheiden ja -sukujen tiivis yhteisöllisyys. (Avioliitossa tämäkin voi sitten näyttää varjopuolensa, kun nainen menettää kaiken itsenäisyytensä; perhe ja suku sanelee koko hänen elämänsä.) 

Islam voi myös tuntua kovin samanlaiselta kuin kristinusko - nimittäin sellaisen mielestä, joka ei kristinuskoa kovin hyvin tunne. 

Mutta pettymyksiä tulee, ja Sookhdeo kertoo myös sellaisista naisista, jotka ovat kääntyneet takaisin kristityiksi. Edellä mainitsemani Miriam kertoo pettyneensä tajutessaan, ettei Allah ollut rakkauden Jumala. Niin hän alkoi lukea Raamattua ja löysi sieltä Jeesuksen, joka on rakkaus ja joka ei ole pelkkä profeetta, kuten islamissa opetetaan. 

Viimeisessä luvussa Rosemary Sookhdeo kertoo, mitä voimme tehdä, jos joku seurustelee muslimin kanssa tai on kääntymässä / kääntynyt muslimiksi. Lopuksi on kristinuskon ja islamin eroavaisuuksista kertova liite, joka tarjoaa lukijalle hyvää tietoa aiheesta. 

KKJMK 2012 
133 sivua 
Alkuteos: Stepping into the Shadows - Why women are converting to Islam (2007)
Julkaistu USA:ssa nimellä Why Christian Women Convert to Islam  
Kansi: Therwiz Design Mainostoimisto / Mika Tervaskangas 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti