perjantai 23. kesäkuuta 2023

Astri Valen-Sendstad: Lina Sandell - Päivä vain


Suomentanut Mia-Lisa Alhbin 

Ruotsalainen Lina Sandell-Berg (1832-1903) oli Pohjoismaiden tuotteliain hengellinen runoilija, jonka kynästä syntyi noin 2000 laulua ja runoa. Monet hänen laulunsa ovat hyvin tunnettuja ja rakastettuja myös Suomessa, esimerkiksi kirjalle nimen antanut Päivä vain, samoin Kun on turva Jumalassa, Mua siipeis suojaan kätke, Joka aamu on armo uus ja Kiitä Herraa yö ja päivä. Lina Sandellin lauluja on monissa laulukirjoissa; erityisesti Siionin Kanteleessa niitä on paljon ja virsikirjassakin hiukan. 

Tässä kirjassa tanskalainen Astri Valen-Sendstad kertoo tuon rakastetun runoilijan elämäntarinan. Lina Sandell oli kirkkoherran tytär Smoolannista ja oli läheinen isänsä kanssa, jolta myös peri Kristus-keskeisen uskonsa. Myöhemmin Tukholmassa Lina Sandell ystävystyi muun muassa C. O. Roseniuksen kanssa, jonka julistusta hän arvosti, kuten Roseniuskin hänen laulujaan. Rosenius onkin sanonut: 

"Kukaan ei laula Lina Sandellin tavoin vapaasta armosta. Hän on saanut armolahjan Jeesuksessa Kristuksessa välittää evankeliumin rauhaa, lohtua ja iloa selkeällä, syvällä ja yksinkertaisella tavalla.

Lina Sandell joutui elämänsä aikana kokemaan suuria kärsimyksiä. Lina sairasti paljon lapsuudesta asti, ja myöhemmin hän joutui kokemaan paljon surua, kun läheisiä kuoli toinen toisensa perään alkaen rakkaasta isästä, jonka hukkumiskuoleman hän joutui omin silmin näkemään. 

Joku voisi katkeroitua noin raskaista kokemuksista, mutta Linaa tämä kaikki veti lähemmäs Jumalaa. Hän haki lohtua Jumalasta - ja kirjoittamisesta. Astri Valen-Sendstad kertoo: 

Isän kuoleman jälkeen Linan suru ja tuska oli niin ankara, että hän sairastui sekä psyykkisesti että fyysisesti. Monet hänen kaikkein sydämellisimmistä ja syvällisimmistä lauluistaan syntyivät juuri tuona aikana. Hän sai purkaa suruaan kirjoittamalla

Isän hukkumisen jälkeen kirja lainaa laulua (SK 249), jonka sanat puhuttelevat tässä yhteydessä erityisesti: 

On Jeesus nimi kallis ja autuus ainoa. 
Vain siitä synnin tuskiin saan aina lohtua. 
Se kallioni vahva ei huku aaltoihin. 
On lämmin turvapaikka nyt niin kuin eilenkin. 

Meillä on todellakin jotain, mikä ei huku aaltoihin. 

On puhuttelevaa, miten Lina Sandell pystyy kaiken kokemansa jälkeenkin runoissaan rukoilemaan, että Jumala antaisi mitä tahansa tuskaa, kunhan vain pitää lapsensa oikealla tiellä, ja varjelisi sellaiselta onnelta, joka vain veisi kauas pois hänen luotaan. Siionin Kanteleen laulussa 294 Sandell rukoilee: 

Sinun tietäs tahdon käydä, Herra, tietä omaa en, 
jos sä ruusuin taikka piikein merkitsetkin reitin sen. 
Sillä tielläsi vain, Herra, piikit kukkaan puhkeaa, 
kun taas muilla teillä ruusu pelkän piikin paljastaa. 

Päiväkirjaansa Lina Sandell kirjoitti sisarensa kuoleman jälkeen: 

Herra, Herra, mitä sinä tarkoitat tällä kaikella? Sinä annat minun kokea paljon ja suuria murheita, mutta myös paljon voimaa ja rauhaa. Sinä olet irrottanut ne siteet, jotka merkitsivät niin paljon minulle. 

Erityisen ihania ovat tietysti ne Sandellin laulut, jotka kertovat Jeesuksen täytetystä työstä, kuten erityisesti eräs lempilauluistani, On Jeesus lunastuksen jo täysin täyttänyt. Se on kuin kokonainen saarna, joka tekee pelastuksen asian selväksi, kuten kirjassakin taidettiin mainita. Ei mitään omia ansioita, vain Jeesuksen ansio riittää meidät pelastamaan. 

Lina Sandell - Päivä vain on hyvin koskettava ja uskoa vahvistava kirja. Kun lukee Sandellin elämästä, se saa hänen laulunsa elämään ja puhumaan aivan uudella tavalla. Kärsimystä kokeneille hänen uskonsa suurten tuskienkin keskellä tuo rohkaisua. 

Kirjan lopussa dosentti Seppo Suokunnas kertoo vielä kiinnostavasti aiheesta Lina Sandellin laulut Suomessa. Miten hänen laulunsa tulivat Suomeen ja missä kaikissa kirjoissa niitä on. Lopuksi Suokunnas käsittelee myös laulujen teologiaa ja pääajatuksia. 

Kirja kertoo, että runojen lisäksi Lina Sandell kirjoitti myös ahkerasti hengellistä kirjallisuutta niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. En tiedä onko niistä mitään suomennettu - tai sitten suomennokset ovat niin vanhoja, ettei kukaan nykyihminen ole niistä kuullut. Tai en minä ainakaan. Olisipa mielenkiintoista, jos olisi joskus mahdollista tutustua noihinkin kirjoihin. 

SLEY-Kirjat 2004 
177 sivua 
Tanskankielinen alkuteos: Kun et ojeblik af gangen 
Suomennettu ruotsinkielisestä käännöksestä Lina Sandell - Blott en dag 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti