maanantai 5. kesäkuuta 2023

Reijo Arkkila: Armon auringon alla


Tämän vanhan hyvän hartauskirjan pariin oli hyvä palata pitkästä aikaa. Näissä Reijo Arkkilan lyhyissä hartauskirjoituksissa kaikuu kirkkaana ja selvänä sanoma Kristuksen sovitustyöstä, hänen verestään, joka puhdistaa meidät kaikesta synnistä. Jumalan armo kantaa meidät perille taivaan kotiin saakka. Mitään omaa ei voi eikä tarvitse lisätä Jumalan tekoon, sillä: 

Tätä on armo: Jumala tekee kaiken sataprosenttisesti. 

Arkkila kirjoittaa paljon myös lähetystyöstä yleensä ja Kenian lähetyksestä erityisesti; onhan hän itse ollut lähettinä Keniassa. Niin kuin pelastuminen on ihmiselle omin voimin mahdotonta, niin myös lähetystyö voi tuntua mahdottomalta tehtävältä, kun miljoonat tarvitsevat evankeliumia. Mutta Arkkila toteaa vapauttavasti: 

Mutta näiden miljoonien tavoittaminen alkaa yhdestä. 

Ja kuten pelastus, myös lähetystyö on sataprosenttisesti Jumalan työ: 

Mahdottomaan tehtävään lähetetään ja mahdottomassa tehtävässä saadaan olla, koska lähettäjä itse vastaa sataprosenttisesti työstään. Kyseessä ei ole ihmisten lähetys, vaan Jumalan lähetys. 

Puhuttelevia ovat monet opetukset, joita Arkkila sai Keniassa. Esimerkiksi kun seurakuntakeskuksessa järjestettiin kerjäläisten joulujuhla, eräs kerjäläinen ehdotti, että valvottaisiin ja kiitettäisiin koko yö. Vaikka aamulla edessä oli paluu samaan kurjaan arkeen, hän oli kiitosmielellä. Niin kuin Paavalikin kiitti jopa ruoskittuna vankilassa. Kiitollisuuden ei tarvitse olla riippuvainen olosuhteistamme. Tässä meillä suomalaisillakin on opettelemista. 

Afrikka opettaa myös esimerkiksi nykyhetken ja toistemme kohtaamisen tärkeyttä; siellä eivät kiire ja suorittaminen ole tärkeintä elämässä. Vaikka olisi menossa kokoukseen, mutta tapaakin matkalla jonkun ihmisen, kiire loppuu siihen, koska tärkeintä sillä hetkellä on se ihminen. 

Kirjan lopussa Reijo Arkkila puhuu vielä ihanasti taivastoivosta. Riemullisesti hän kirjoittaa luvussa On ja paljon muuta (otsikon sanat tulevat Jaakko Haavion taivasaiheisesta runosta): 

Ajattele ystävä! Taakkojesi, sairautesi, huoltesi keskellä saat riemastua tästä totuudesta. Kristus, Vapahtaja, kantaa meidät perille taivaan kotiin saakka. Hän kantaa! Ja jo nyt saan maistaa jotain taivaan lahjojen ihmeellisyydestä, kun saan omistaa syntien anteeksiantamuksen Kristuksen sovintoveressä ja Jumalan rauhan. Mikä ilon ja voiman lähde tähän päivään! 

Armon auringon alla on vapauttavaa, turvallista ja toivorikasta armohoitoa lukijalle. Samalla se innostaa meitä lähetystyöhön, joka ei tapahdu vain jossain kaukomailla. Ei vain Kenian auringon alla, vaan jokaisella meistä siellä, missä omaa elämäämme elämme. 

Eikä omassa voimassa, vaan siinä Jumalan voimassa, joka tulee täydelliseksi heikkoudessa: 

Meillä ei ole vain lupa vaan etuoikeus olla täysin avuttomia ja heikkoja. Tällaisena heikkona saa sitten olla kokonaan Kristuksen varassa. Kristus on heikon ja omasta mielestään täysin epäonnistuneen Herra! 


SLEY-Kirjat 1987 
128 sivua 
Kannen suunnittelu: Pertti Judin 
Kannen valokuva: Sakari Nurmesviita 

2 kommenttia:

  1. Kiitos parista hartaus kirjoituksesta,ne rohkaisi minua.
    Siunausta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sait rohkaisua. Sitä oli tässä kirjassa paljon. Siunausta sinulle!

      Poista