perjantai 18. elokuuta 2023

Peter Hansen Skovmoes: Mitä se hyödyttää ihmistä


Suomentanut Eija Palsbo 

Tämä vanha tanskalainen kristillinen romaani kertoo maaseudulla elävästä kristitystä perheestä, jossa on pojat Niels ja Anton. Lisäksi he saavat kasvattisisarekseen Sigridin, kun tyttö jää orvoksi. Tarina alkaa sisarusten lapsuudesta ja seuraa heidän elämäänsä pitkälle aikuisuuteen asti, vuosikymmenien ajan. Vaikka kirja on alun perin tarkoitettu nuortenromaaniksi, ainakin nykypäivänä se tuntuu kyllä täysin aikuisten romaanilta, ja aikuisuudestahan tässä lopulta eniten kerrotaan. 

Niels jää kotiseudulle ja jatkaa tyytyväisenä vanhempiensa vaatimatonta elämäntapaa; hän myös säilyttää lapsuutensa uskon. Myös Sigrid elää maalla ja säilyttää uskonsa ensin kaupunkilaiselämää maistettuaan. 

Anton sen sijaan on kunnianhimoinen ja haluaa päästä elämässä eteenpäin. Hän muuttaa kaupunkiin, etenee kyynärpäätaktiikalla muiden tunteista välittämättä ja pääseekin pitkälle. Anton saa menestystä, rikkautta ja vaikutusvaltaa. Naisiakin hän ottaa ja jättää mielensä mukaan - eli lähinnä sen mukaan, kenestä hänelle kulloinkin on hyötyä. Mutta tuo kova ja häikäilemätön mies on lopulta yksinäinen. 

Jossain vaiheessa Antonin mieleen muistuu lause, jonka äiti oli aikoinaan kirjoittanut poikansa Uuteen testamenttiin: Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omaksensa koko maailman? Kaikkina näinä vuosina Anton ei ollut muistanut tuota kirjaa. Olikohan se vielä jossain? 

Niin, kuinka Antonin sitten käy? Entä miten hänen vanhempiensa, Nielsin ja Sigridin elämä jatkuu kotipuolessa? Kaikesta tästä Peter Hansen Skovmoes kertoo mukaansatempaavasti. Hän kertoo henkilöidensä työstä, rakkaudesta ja perhesuhteista. Mitä se hyödyttää ihmistä on viehättävä vanhan hyvän ajan romaani, jollaisia lukisi mielellään enemmänkin. 

Suomeksi kirja on ilmestynyt vuonna 1960. Sitä, koska se on Tanskassa ilmestynyt, ei kerrota. Tosin takakannessa todetaan 1950-luvun olleen kirjailijan parasta luomiskautta. Joka tapauksessa hyvin historiallinen romaani tämä on, sillä jossain vaiheessa oltiin 90-luvulla, eli 1800-luvulta lähdetään liikkeelle. Noin vanhassa ajassa on oma tunnelmansa. 

Mutta puhuttelevinta kirjassa on sen sanoma. Kun lukee tarinan loppuun asti, se pysäyttää kyllä miettimään, mitä se tosiaankin hyödyttää ihmistä, vaikka täällä maan päällä saisi kaiken haluamansa. 

Takakannen mukaan tämä romaani tahtookin puhutella nuorta lukijaa, joka kamppailee kahden maailman välissä: toisaalta on uskovan kodin perintö; toisaalta maailma tarjoaa aivan muita ihanteita, itsekkyyttä ja oman voiton tavoittelua. Peter Hansen Skovmoes tahtoo pysäyttää lukijan laittamaan elämänsä arvot oikeaan järjestykseen. 

SLEY 1960 
313 sivua 
Tanskankielinen alkuteos: Hvad gavner det et menneske 

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta,jos löydän
    sen jostain niin ostan sen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle kävi mukavasti, kun löysin tämän kirpputorin ilmaishyllystä. Kirpputoreilta löytää tällaisia vanhojakin kirjoja. Tykkäsin tuosta vanhan ajan tunnelmasta, ja kirjan sanoma oli hyvin puhutteleva.

      Poista