perjantai 11. elokuuta 2023

Liisi Jokiranta: Vastustuksesta huolimatta - Esra ja Nehemia



Tässä kirjassa käydään läpi kaksi Vanhan testamentin historiallista kirjaa: Esran ja Nehemian kirjat. Niissä on palattu pakkosiirtolaisuudesta jälleenrakentamaan Jerusalemia. 

Mieleen näistä kirjoista jää erityisesti se, miten kansa monenlaisesta vastustuksesta ja pelottelusta huolimatta rohkaistui rakentamaan. Toinen esiin nouseva asia molemmissa kirjoissa on kansan kokema hengellinen herätys. Tunnetaan syvästi oma syntisyys, itketään sitä ja halutaan tehdä parannusta. Myös iloitaan Jumalan edessä ja halutaan oppia hänen sanaansa. 

Näitä monia vaiheita Liisi Jokiranta käy kirjassaan läpi yksityiskohtaisesti. On hienoa, että on ihmisiä, jotka paneutuvat Raamatun kirjoihin, niiden historialliseen taustaan ja hengelliseen sisältöön näin perusteellisesti ja jakavat löytöjään meille muillekin. 

Käsiteltävät Esran ja Nehemian jakeet on myös painettu kirjaan, joten niitä ei välttämättä tarvitse etsiä Raamatusta. Vasta viimeisillä sivuilla kyllä tajusin, että olisin voinut sittenkin lukea ne omasta Raamatustani. Nuo jakeet oli nimittäin painettu niin pienellä ja koukeroisella fontilla, että jos ikänäkö vaivaa, ei sellaista jaksaisi lukea edes lukulaseilla. Vai lieneekö laseistani jo paras teho mennyt? 

Joka tapauksessa Vastustuksesta huolimatta on hyvin antoisa ja puhutteleva kirja, jonka luettuani haluaisin mielelläni lukea vielä Raamatusta Esran ja Nehemian kirjat. Näin moni asia voisi vielä palautua mieleen, ja niitä voisi rauhassa sulatella. 

Kustannus Oy Uusi Tie 2009 
250 sivua 
Kannen ulkoasu: Mediacabinet Oy / Kari Turunen, Lari Kemiläinen 

P. S. Usein olen kovin monisanainen kirjoittaja, mutta tällä kertaa olen sairastellut, joten ajatus ei kulje. Ehkä hyvä joskus näinkin, niin blogin lukijaa armahdetaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti