maanantai 4. joulukuuta 2023

Liisa Rossi: Sinä annat toivon

 
Liisa Rossin kirjassa sekä nimi että valtavan kaunis kansi aivan houkuttelevat lukemaan. Eikä lukija joudu pettymään odotuksissaan. Rossilla on lahja löytää mitä yllättävimmistä Raamatun kohdista jotakin puhuttelevaa ja rohkaisevaa. Lukija saa olla virvoittavien vesien äärellä ja kohdata Jumalaa niin sanan kuin rukouksenkin kautta. 

Kirjassa on vuoden joka päivälle raamatunkohta ja siitä nouseva rukous. Kaikki sai alkunsa siitä, kun Liisa Rossi lähti Viroon lähetystyöhön syksyllä 2017. Hän sai ystävältään pienen paketin raamatunkohtia ja purukumeja, ja ohjeena oli pureskella päivittäin yhtä raamatunkohtaa niin kauan kuin purukumissa riittää makua. Purukumit loppuivat aikanaan, mutta kirjoittaminen Raamatun tekstien pohjalta jatkui. Kirjan rukoukset ovat vastausta siihen, mitä Jumala sanassaan puhuu. 

Vuoden varrelle mahtuu pohdintaa monista eri aiheista, mutta punaisena lankana läpi kirjan kulkee luottamus Jumalan ansaitsemattomaan armoon. Rossi muistuttaa meitä siitä, ettei Jumala tarjoa meille sekä-että-vanhurskautta, jossa hän tekisi osan työstä ja me sitten täydentäisimme sitä omilla teoillamme. Ei, vaan vanhurskaus on sataprosenttisesti Jumalan työtä ja lahjaa meille. 

Meidän ei myöskään tarvitse tehdä Jeesuksesta hyvää esimerkkiä, jota kohti meidän olisi ponnisteltava - jolloin käytännössä yrittäisimme tulla itse Jumalaksi. Mutta Jeesuksen esimerkki on jotain, mihin me emme koskaan itse yllä. Onneksi meidän ei tarvitse tulla Jumalaksi, koska Jeesus tuli ihmiseksi. Rossi jatkaa: 

Sinä kannoit ristille likani ja syntini. Kastevedellä pesit minut täysin puhtaaksi ja lahjoitit koko pyhyytesi. Tähän sinun tekoosi saan panna toivoni. Saan panna toivoni siihen, että vaikka en itsestäni löydä pyhyyttä ja puhtautta, sinusta löydän. Kiitos, että siitä riittää minullekin. 

Lohdullisesti Rossi kirjoittaa esimerkiksi siitä, että vaikka opetuslapsilla oli sinapinsiementä pienempi usko (sanoihan Jeesus: Jos teillä olisi uskoa edes sinapinsiemenen verran...), Jeesus ei ajanut heitä pois luotaan, eikä hän aja meitäkään. Se pieni, heikko usko riittää, kun se tarrautuu Jeesukseen. 

Liisa Rossilla on lahja löytää puhuttelevia ajatuksia sellaisistakin Raamatun yksityiskohdista, jotka moni sivuuttaa huomaamatta niissä mitään erityistä. Jopa sukuluettelosta voi nousta lohdullisia ajatuksia: 

Sibeonin pojat olivat Aija ja Ana; hän oli se Ana, joka löysi kuumat lähteet autiomaasta paimentaessaan isänsä Sibeonin aaseja. 1. Moos. 36:24 

Herra Jumala, kiitos näistä pienistä yksityiskohdista, jotka yllättäen kesken sukuluetteloiden tulevat vastaan. Tahdotko niiden kautta muistuttaa, että jokaisen ihmiselämän jokainen yksityiskohta on sinulla muistissa? Et ole antanut tallettaa Raamattuun vain valitun kansasi johtomiesten historiaa, vaan näytät, että sinun silmäsi näkevät jokaisen ihmisen - tämänkin pakanakansaan kuuluvan Anan, joka löysi kuumat lähteet autiomaasta. Jumalani ja Luojani, kiitos, että sinä tunnet myös minun elämäni. Minustakin osaisit heti sanoa: hän on se, joka... Eikä sinun tarvitsisi tyytyä vain yhteen yksityiskohtaan, osaisit luetella ne kaikki. Sinä tunnet elämäni jokaisen hetken, jopa ne, jotka itse olen jo unohtanut. Ei ole sellaista autiomaata, johon voisin sinulta kadota, ei yhtäkään hetkeä, joka mielestäsi olisi liian merkityksetön. 

Tämän kirjan äärellä olen saanut viettää monia hetkiä Jumalan puhuttelussa. Näihin rukouksiin on ollut helppo yhtyä ja purkaa niiden kautta Isälle omia tuntojaan. Samalla kirjan teksteistä on avautunut paljon uutta näkökulmaa tähän Jumalan lapsen elämään tässä maailmassa. Sinä annat toivon johdatteleekin hienosti päivittäiseen hiljentymiseen. 

SLEY-Media Oy 2019 
288 sivua 
Kansi: Tappajahai 
Kannen kuva: Robert Thiemann / Unsplash 

6 kommenttia:

  1. Mistä sinä löydätkin näin tärkeitä ja hyödyllisiä kirjoja?!
    Itse en löytäisi enkä osaisi kirjoittaa yhtä hyviä esittelyjä. Omaa aikaa ja jaksamista on nyt niin vähän, että nämä postauksesi ovat arvokkaita johdatuksia lohdullisiin teksteihin.
    Kiitos.
    Ja siunattua adventin aikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En muista miten alun perin kuulin tästä kirjasta, mutta ainakin olen seurannut Liisa Rossia Instagramissa, samoin SLEY:tä, joka myös jakaa hänen tekstejään siellä. Ihana kirja on kyllä. Hyvä jos olet löytänyt lohdullisia tekstejä täältä ❤️ Jaksamista sinulle ja siunattua adventin aikaa! ❤️🙏

      Poista
  2. Onpa rohkaiseva kirja ja siinä on lohdullisia tekstejä,
    sain siitä rohkaisua. Siunausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tässä kirjassa on paljon rohkaisua ja puhuttelevia ajatuksia. Siunausta sinulle!

      Poista
  3. Hyvää ja rauhaisaa itsenäisyyspäivän iltaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin sinulle! Aioin tehdä itsenäisyyspostauksenkin, mutta siihen liittyvä kirja on vielä kesken. Hyvä kirja joka tapauksessa.

      Poista