sunnuntai 26. marraskuuta 2023

Viljo Perttula: Pitkospuut


Pitkospuut on kiinnostava historiallinen romaani, jossa seurataan itäsuomalaista elämänmenoa vuosina 1910-1950. Noihin vuosiin mahtuu paljon niin Suomen historiassa kuin yksittäisten ihmisten elämässäkin. 

Elli on nuori nainen, joka elelee kahdestaan suutari-isänsä Kaapon kanssa aivan itärajan tuntumassa. Kun Suomi kuului tuolloin vielä Venäjään, sikäläiset "laukkuryssät" liikkuivat vapaasti itäisessä Suomessa. Kerran kun Elli on yksin kotona, eräs sellainen nimeltään Sergei saapuu taloon ja haluaa välttämättä jäädä yöksi, kohtalokkain seurauksin. 

Kun Elli pääsee pian sen jälkeen piiaksi pappilaan, siellä hän tajuaa kauhukseen olevansa raskaana. Onneksi rovasti ja ruustinna ovat ymmärtäväisiä ja tukevat Elliä kaikessa. He ottavat Eetu-pojan kuin omakseen; omia lapsiahan heille ei ole siunaantunut. 

Eetua jotkut haukkuvat koulussa laukkuryssän pojaksi. Hän ei itse tiedä isästään mitään, vain sen, että isä on ollut venäläinen. Sergeitä ei ole tuon yhden yön jälkeen näkynyt heillä päin, eikä mies tiedä, että hänellä on Suomessa poika. 

Asiat saavat yllättävän käänteen sota-aikana, kun armeijan upseerina työskentelevä Eetu kuulustelee kiinni otettuja partisaaneja. Eräs heistä muistuttaa kovasti Eetua ja muistaa tarkasti taloja, joissa on aikoinaan laukkuryssänä kiertänyt. Eetu tajuaa, että tämän täytyy olla hänen isänsä. Mutta partisaanina mies on ollut mukana sellaisessa pahanteossa, että hänelle kuuluisi kuolemantuomio. Miten Sergein nyt käy? 

Tarina on siitäkin kiinnostava, että jo ennen sotaa ja sodan aikana siinä kerrotaan tapahtumista myös Neuvostoliiton puolella. Siellä on Sergei ja muutama muukin mies, jotka ovat itsekin kommunistisen järjestelmän uhreja. Neuvostoliitto on tuhonnut heidän elämänsä, ja pakon edessä he joutuvat vielä sotimaan Suomea vastaan. 

Kirjassa on toisaalta jännitystä, toisaalta paljon leppoisaa vanhan ajan maalaiselämän kuvausta. Karjalaista murretta unohtamatta. Historiallisten romaanien ystäville nautinnollista luettavaa. Uskonasiatkin tulevat esiin kirjan loppupuolella. 

Viljo Perttula on toiminut puolet elämästään maanviljelijänä ja urakoitsijana Itä-Suomessa, toisen puolen urakoitsijana Kanadassa. Käydessään Suomessa hän kertoo katselevansa rajan läheisyyteen jääneeltä kotivaaraltaan menetettyyn Karjalaan. Useiden isänmaallisten ystäviensä kehotuksesta Perttula kirjoitti tämän hienon romaanin. 

Päivä Oy 2013 
176 sivua 
Kansi: Jyri Taipale 
Kannen kuva: Markku Wiik 

10 kommenttia:

  1. Tämähän vaikuttaisi sellaiselta, että voisin mieluusti ja mielenkiinnolla lukea:) Kun vielä sijoittuu tänne maan itälaidalle niin sekin osaltaan tekisi siitä kiinnostavan lukukohteen. Ja muutenkin tykkään romaaneista jotka vanhanajan elämänmenosta kertovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelinkin, että sinulle tämä kirja voisi sopia 😊 Itsekin tykkäsin tästä kovasti, mutta ihan kaikkia itäisiä murresanoja en ymmärtänyt. Minustakin on tosi kiva lukea menneitten aikojen elämänmenosta.

      Poista
  2. Varauslistalle, josko löytyis kirjastosta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tämä kirja löytyy sieltä! Uskon että voisit pitää tästä. Minulle oli tosi nautinnollinen lukuelämys. Tällaista lukisi enemmänkin!

      Poista
  3. Minäkin olen täältä maan itälaidalta. :) Antaisitko pari esimerkkiä murresanasta, jota et ymmärtänyt. Olisi kiinnostavaa testata tietäisinkö itsekään niiden merkityksiä!
    Ihanaa joulukuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas teitä itäisiä bloggaajia kovasti 😊 No siinähän kävi niin, että minä tietysti jo sujuvasti unohdin sellaiset murresanat, joita en ymmärtänyt. Yksi sana jäi mieleen, kun sitä käytetään täälläkin, missä nykyään asun, nimittäin ryvittää. Muualla Länsi-Suomessa en ole kuullut sitä, mutta tänne on aikoinaan tultu Savosta, niin täällä on murre muutenkin vähän erilaista.

      Ihanaa joulukuun alkua sinullekin! ❤️ Pitääpä tulla kurkkaamaan joulukalenteriasi!

      Poista
    2. Ensin mietin: apua, mitä tarkoittaa "ryvittää"! :) Sitten keksin kuitenkin, että yskittämisestä siinä on varmaan puhe.
      Tunnelmallista adventtiaikaa!

      Poista
    3. Joo, oikeaan osuit, sitä se on 😊 Oli hauska bongata tuttu sana muuten niin vieraan murteen keskeltä. Kiitos samoin sinulle tunnelmallista adventtiaikaa!

      Poista
  4. Vaikuttaa mielenkiintoiselta kirjalta,pitää kysyä kirjastosta,
    jos se löytyy kirjastosta. Hyvää adventin aikaa sinulle ja siunausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kirja löytyy. Siunattua adventin aikaa sinulle!

      Poista