tiistai 21. marraskuuta 2023

Vinkkejä adventin aikaan


Niin joulukuun alku kuin ensimmäinen adventtikin ovat jo lähellä. Niille, jotka haluavat löytää joulun odotukseen jotain kristillistä, tässä muutama vinkki. Ensin pari erilaista, persoonallista versiota joulukalenterista, sitten vielä jotain muuta adventtiin liittyvää.  

Kuvasta näkyykin jo ensimmäinen vinkki: Herätysseuran kirjapainon tekemä Joulukalenteri-värityskirja. Joulua voi odottaa ja joulun sanomaan hiljentyä myös väritellen. Kirjanen sisältää 24 jouluista värityskuvaa, joista jokaisessa on mukana jokin raamatunkohta. Kuvittajana on toiminut Pirjo Kamans.  

Osa jakeista on sellaisia, joita luetaan yleensä joulun aikaan, esimerkiksi: Sillä lapsi on syntynyt meille, Poika on annettu meille (Jes. 9:5). Toisia jakeita ei välttämättä ole joulun teksteissä, mutta nekin liittyvät Jeesuksen maailmaan tulemiseen ja siihen, mitä hän meille lahjoittaa, kuten vaikka Joh. 3:17: Ei Jumala lähettänyt Poikaansa maailmaan sitä tuomitsemaan, vaan pelastamaan sen

Osa kuvista on valkoisella pohjalla, osa mustalla. Tässä pari esimerkkiä: 



Itse löysin tämän jo syksyllä erään kristillisen tapahtuman myyntipöydältä. Mutta jouluisen värityskirjan pystyy tietysti tilaamaan vaikka netistä, ellei sitä myydä missään lähistöllä. Toivottavasti posti ehtii vielä kulkea niin, että pääset aloittamaan heti joulukuun alussa, jos innostuit tästä. 



Toinen vinkki on joulukalenteri hartauskirjan / mietiskelykirjan / tehtäväkirjan muodossa eli Ann Voskampin Lahjoista suurin. Bloggasin siitä seitsemän vuotta sitten, ja sen jälkeen olenkin lukenut kirjaa melkein joka vuosi joulun alla. Postaukseni kirjasta pääsee lukemaan klikkaamalla tästä. Siellä kerron siitä sanoin ja kuvin. 

Mutta sanottakoon vielä tässä, että minusta tämä on aivan ihana versio joulukalenterista. Joka päivälle on raamatunkohta, Voskampin hartauskirjoitus sen pohjalta, kysymyksiä pohdittavaksi ja käytännöllisempiä tehtäviä tehtäväksi. Voimien ja innon mukaan sieltä voi tehdä ne, jotka haluaa. Hienosti Voskampin seurassa on päässyt hiljentymään joulun sanoman äärelle. 

Lahjoista suurin etenee joulukuun alusta aina joulupäivään asti. 

Tuossa vanhassa postauksessani olen jo jakanut pari otetta kirjan syvällisistä teksteistä. Mutta nyt kun luin otteen, jonka kustantaja (Kustannus Oy Uusi Tie) oli valinnut takakanteen, en malta olla jakamatta vielä sitäkin tähän loppuun: 

Jos Jumala voi muuttaa pimeimmän pahuuden lahjoista suurimmaksi, niin hän voi muuttaa lahjaksi myös sen, mitä juuri nyt käyt läpi. Et ole hukassa. On paikkoja, joissa myrsky jatkuu adventtinakin. Ja jouluun verhoiltu maapallomme jatkaa pyörimistään. Sinä siellä maailman laidalla, kuiskaa uhmaten repeytyneiden kohtien läpi: "Kaikki on armoa." 


Kolmanneksi mainittakoon vielä Riitta Aaltosen ja Riitta Gerlinin Paastokirja (postaukseni siitä täällä). Siinä käsitellään sekä pääsiäistä että joulua edeltävää paastoa. Adventin aikaan liittyen kirjassa on raamatunkohta ja rukous joka päivälle ensimmäisestä adventtisunnuntaista neljättä adventtia seuraavaan lauantaihin asti. 

Tässä esimerkkinä ensimmäisen adventin jae ja rukous: 

Kohotkaa korkeiksi, portit, 
avartukaa, ikiaikaiset ovet! 
Kirkkauden kuningas tulee. 

(Ps. 24:7) 

Herra, avaa kaikki se, mikä minussa on lukossa, jotta olisin valmis ottamaan vastaan sinut. 

Tässä siis kirja sille, joka haluaa viettää adventin aikaa paastoten. Mutta vaikka ei paastoaisi, noita adventin tekstejä ja rukouksia voi käyttää hiljentymiseen. 

Mitä blogeihin tulee, seuraamaani Villa Emilia-blogiin on tulossa joulukalenteri 1.-25.12. Millainen se sitten tulee olemaan, se selviää joulukuussa. Villa Emiliasta opin tänään senkin, että adventtikalenteria ovat ensimmäisinä käyttäneet Saksan luterilaiset 1800-1900 -luvuilla. Sieltä se on ajan mittaan levinnyt muuallekin kristikuntaan. 

Siunattua tulevaa adventin aikaa ja joulun odotusta sinulle! 

4 kommenttia:

  1. Minäkin taannoin jostain bongasin tuon Herätysseuran sivut/nettikaupan. Siellä oli tarjolla kaikenlaista mielenkiintoista. Olen useana vuonna ajatellut, että olisi kiva itsekin jonkinlainen joulukalenteri tehdä, mutta aina se vain on jäänyt. Ehkei ole ollut riittävän valmista ideaa. Mutta olisi varmaan kiva katsoa tuo sinun vinkkaama kalenteritarjonta:) Kunpa ihan peruskaupoista vielä löytyisi myös ihan sellaista vanhanaikaista kuvakalenteria oikealla joulusanomalla! Sellaiset joulukortitkin on on aika vähissä nykyisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollainen väritettävä joulukalenteri on kyllä kiva idea, varsinkin kun siinä on aina joku raamatunkohtakin joka päivälle. Sellaiset vanhan ajan perinteiset joulukalenterit, joissa on vielä sanomaakin, ovat varmasti käyneet vähiin. Niin kuin joulukortitkin. Ainakin tavallisissa kaupoissa. Kristillisistä kirjakaupoista ja krist. nettikaupoista niitäkin voisi löytää, siis ehkä jopa joulukalentereita?

      Poista
  2. Kerrassaan ihania vinkkejä ja kirjoja! Kukin noista olisi hyvää seuraa matkalla kohti joulua.
    Minun joulukalenteristani tulee todella yksinkertainen, päivittäin kuva vain ja hieman tekstiä. Jos minulla olisi enemmän aikaa (ja taitoa), haluaisin nimenomaan kirjoittaa päivän sanan/ raamatunkohdan ja jotain pohdiskeluja sen ympärille.
    Joulukorteista puheenollen, Korttinurkan valikoimissa on monenlaisia hengellisiä kortteja. Hakusanaksi voisi laittaa vaikkapa juuri "hengelliset". https://www.korttinurkka.com/tuotteet.html?id=search
    Siunattua joulunodotusaikaa sinullekin! ❤

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin nuo kaikki ovat ihania kirjoja. Tykkään todella paljon adventin ajasta ja toivon, että ehtisin hiljentyä kunnolla silloin ❤️🙏 Odotan mielenkiinnolla, millaista tuon värityskirjan kanssa tulee olemaan.

      Eihän sen joulukalenterin tarvitsekaan olla mikään monimutkainen. Sellainen hengellinen kalenteri olisi kyllä ihana. Saa nähdä, tulisiko sellainen joskus toteutettua. Vaikka ehkä se menisi sivuun aiheesta, kun tämä on kuitenkin kirjablogi. Ellei sitten joulukirjoista riittäisi niin paljon asiaa? Joka päivälle ote jostain kirjasta. Pitääpä harkita, jos innostuisin ensi vuonna! Harmi että siihen on vielä vuosi 😄

      Siunausta! ❤️

      Poista