maanantai 20. marraskuuta 2023

Danielle Miettinen: Afrikan tähdet


Jihadistinen väkivalta Afrikassa kiihtyy. Toimittaja Danielle Miettinen matkusti Marttyyrien Ääni -järjestön toiminnanjohtaja Hannu Lahtisen kanssa Keniaan, Etiopiaan ja Nigeriaan tapaamaan uskonsa tähden vainottuja kristittyjä. Tämän kirjan alaotsikko onkin Salainen seurakunta jihadin varjossa

Käytännössä tässä kirjassa kohdatut henkilöt ovat kaikki muslimista kristityksi kääntyneitä, ja heidän vainoajansa siis muslimeja. Niinpä kirja kertoo paljon myös islamista. Miettisen ja Lahtisen kohtaamilla kristityillä on mitä dramaattisimpia elämäntarinoita kerrottavanaan. He eivät kerro pelkästään vainosta, vaan myös uskoontulostaan ja elämästä ennen sitä. Ihmeellisesti moni on kohdannut Jeesuksen, jopa monet mitä kiihkomielisimmät muslimit ja kristinuskon vihaajat. Eräskin heistä on entinen Boko Haramin taistelija, joka koulutettiin jo lapsena tappajaksi. 

Kenian-vierailulla esillä ovat käytännössä Somalia ja somalit. Jotkut ovat joutuneet pakenemaan Somaliasta käännyttyään kristityiksi siellä; toiset taas ovat tulleet uskoon Keniassa. Sielläkin on nimittäin iso somaliyhteisö. Tämän takia somalikristityt eivät ole turvassa Keniassakaan, vaan heitä vainotaan myös siellä. 

Myös Etiopiassa on suuri muslimivähemmistö, ja sielläkin kristittyjä vainotaan, vaikka kristinusko on ollut maassa vallalla jo ammoisista ajoista asti. Etiopian kohdalla puhutaan hiukan myös Eritrean tilanteesta ja sieltä paenneista kristityistä. 

Nigeria on sitten oma lukunsa; se on levoton maa, jossa on paljon islamistista terrorismia. Siinä missä aikaisemmin kohdattiin perheen, suvun ja oman yhteisön vainoamia yksittäisiä kristittyjä, Nigeriassa puhutaan kokonaisista kristityistä kylistä, jotka joutuvat ulkopuolelta tulevien terroristien hyökkäysten kohteeksi. 

Näiden lukuisten afrikkalaisten lisäksi Danielle Miettinen on haastatellut muutamia suomalaisia asiantuntijoita: radikalisoituneiden miesten parissa työskentelevää vankilapastoria, median islamkuviin perehtynyttä tutkijaa ja Suomen Nigerian-suurlähettilästä. 

Vaikka Miettisen tapaamat afrikkalaiset ovat kokeneet vainoa ja väkivaltaa, ei tämä  kirja ole pelkkä pitkä kauhutarina. Väkivallalla ei mässäillä. Tärkeitä ovat nuo vainotut kristityt ihan ihmisinä, ja he tosiaan kertovat elämästään paljon muutakin kuin niitä kauhukokemuksia. On hienoa päästä kohtaamaan näin kirjan kautta monia afrikkalaisia kristittyjä ja tutustua heihin edes tällä tavalla. Näin he tulevat läheisemmiksi kuin jos vain kuulee joidenkin täysin tuntemattomien ihmisten kokemasta vainosta. Kirjan henkilöihin kiintyy, kun pääsee lukemaan heidän kivuistaan, traumoistaan, toiveistaan ja peloistaan. 

Afrikan tähdet on myös matkakirja. Ihmisten kohtaamisen lomassa on ympäristön ja tilanteiden kuvausta. Lukija pääsee Miettisen ja Lahtisen mukaan matkalle sinne kauas Afrikkaan. 

Pysäyttävä ja puhutteleva teos. Toivottavasti sen sanoma ei unohdu, koska on tärkeää muistaa vainottuja kristittyjä rukouksin ja tukea heidän hyväkseen tehtävää työtä. 

Kirja myös rohkaisee muistuttaessaan siitä, miten yhä useammat muslimit kohtaavat nykyään Jeesuksen. 

Luonnollisesti kirjan tarinoista suurin osa on turvallisuussyistä kerrottu peitenimillä. 

Marttyyrien Ääni 2023 
299 sivua 

2 kommenttia:

  1. mielenkiintoinen kirja. Minua kiinnostaa myös kun muslimit
    kohtaa Jeesuksen ja heistä tulee kristittyjä, Minä tykkään lukea muslimien uskoontulosta,ne tavallaan rohkaisee minua ja rukoilla että Jumala varjelisi uskossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minustakin on aina ihanaa lukea muslimien uskoontulosta. Nyt minulla on lainassa sellainenkin kirja kuin Maksoi mitä maksoi, joka kertoo myös yhden muslimin uskoontulosta. Löysin sen Ninuska lukee -blogista. Käypä tutustumassa siihenkin blogiin, jos et ole vielä käynyt!

      Mutta tosiaan tämä Afrikan tähdet on hyvä ja kiinnostava kirja, kannattaa lukea!

      Poista