torstai 23. marraskuuta 2023

Kati Kemppainen: Tarinoita toisilta

Arvostelukappale kustantajalta 

Minulle tarjottiin mahdollisuutta tutustua tähän Kati Kemppaisen uutuuskirjaan, jonka idea herättikin heti kiinnostukseni. Näissä tarinoissa tulevat vastaan monet Uuden testamentin kertomuksista tutut henkilöt, mutta Kemppainen tuo heidät oivaltavasti suoraan nykypäivään. Kirjan sivuilla sekoittuvat luovalla tavalla menneisyys ja nykyisyys, Suomi ja Israel, Raamatun kertomukset ja mielikuvitus. 

Niinpä esimerkiksi Betlehemissä Joelin aamiaismajoitusyritys on revetä liitoksistaan, kun veroviranomainen vaatii, että kaikkien on käytävä henkilökohtaisesti verotoimistossa - etäyhteydet kun ovat epäluotettavia. Kaupunki on niin täynnä väkeä, että yksityishenkilötkin ovat polkaisseet pystyyn Airbnb-majoitustoimintaa. 

Betlehemin lastenmurhan jälkeen kaikille halukkaille tarjotaan traumaterapiaa. Rakel itkee lapsiaan, viiltelee itseään ja saa paniikkikohtauksia. 

Niko kuuluu kirkkohallituksen johtaviin virkamiehiin, ja pantakaulus tuntuu kovasti kiristävän. Kaiken lisäksi miestä närästää omituinen, Itä-Suomen syrjäseudulta Helsinkiin häiriköimään saapunut mies, jota sanotaan Nasaretilaiseksi. Mutta kuinka Nikolle käy, kun hän yllättäen kohtaa tuon Nasaretilaisen päädyttyään salaiseen puutarhaan? 

Multitaskaukseen tottuneella Martalla pitää kiirettä ruuanlaitossa, kun Nasaretilainen ja kymmenet muut vieraat ovat tulossa aterialle. Samalla Martta muun muassa pohtii, miten Ukrainasta ei enää saada viljaa entiseen tapaan ja miten viljelyksestä on tullut arvaamatonta ilmastokriisin seurauksena. Ja toisaalta - miten hänen sisarensa Maria on sellainen lumoutuja...

Ihastuin kovasti näihin tarinoihin, joissa luovuus on todella kukoistanut. Hienoa oli myös nähdä, millä tavalla monet erilaiset ihmiset kohtasivat Jeesuksen. Sydäntä lämmitti lukea varsinkin niistä halveksituista ja ulkopuolisista, jotka kokivat, ettei kukaan ollut koskaan katsonut heitä noin ja hyväksynyt niin varauksetta. Kuten petturi Sakkeus ja vaikeaa ihosairautta, kalansuomutautia, sairastava Felix, jotka saivat Jeesukselta uuden alun elämäänsä.  

"Aion tulla tänään vieraaksesi illalliselle." 

Sakkeuksen jalat melkein pettivät hänen kuultuaan sanat, joita kukaan ei ole sanonut hänelle aiemmin. Kädet alkoivat hikoilla, ja jokin kuristi hänen kurkkuaan. Kukaan ei ollut aikoihin katsonut häntä silmiin. Kukaan ei ollut koskaan katsonut häntä noin läpitunkevasti ja kaiken sen nähden, mitä hänen sisällään oli. 

"Hän katsoo minua. Eikä tuossa katseessa ole inhoa, halveksuntaa eikä sääliä vaan pelkkää rakkautta ja hyväksyntää. Tältäkö se tuntui, kun äiti katsoi minua vastasyntyneenä ilo, kiitollisuus ja rakkaus silmissään?" 

Sakkeus nielaisi. Hänet valtasi tieto siitä, että tämän katseen jälkeen kaikki on hänen elämässään toisin. 

Monia muitakin henkilöitä näissä tarinoissa pääsee tapaamaan. Mainitsin tässä vain osan heistä. 

Jokaisen luvun lopussa on raamatunkohdat, joihin kyseinen tarina liittyy. Kirjassa on lisäksi kuvituksena muutama kaunis ikoni. Kansikin on kaunis ja lukemaan houkutteleva, varsinkin jos pitää punaisesta, niin kuin minä. 

Kemppaisen teos on ohut ja tarinat lyhyitä. Tällaisen kirjan innostuu helposti lukemaan kertaistumalta loppuun asti. On niin kutkuttavaa nähdä, mitä kaikkea kirjailija on saanut irti vanhoista tutuista Raamatun kertomuksista. Tässä muodossa ne tulevat niin lähelle meitä 2000-luvun ihmisiä. Näinkin se kaikki olisi voinut tapahtua. 

Näin marraskuun hämärässä Tarinoita toisilta, joka on siis aivan uunituore kirja, ilmestyi juuri oikealla hetkellä. Vuoden pimeimpänä aikana ei välttämättä aina jaksa lukea kovin paksuja ja raskaita teoksia. Tämä kirja kevensi mukavasti, vaikka ei tässäkään kaikki ollut pelkkää keveyttä. Ainakin Rakelin tarina on traaginen, mutta jotain pientä toivon kipinää siitäkin lopulta löytyy. 

Kannattaa ehdottomasti tutustua näihin puhutteleviin ja koskettaviin tarinoihin. 

Lähetysseuran missiologian erityisasiantuntija, teologian tohtori Kati Kemppainen toimi teologisissa koulutustehtävissä sekä hiv ja aids -työssä Tansaniassa vuosina 1998-2010. Vuodesta 2010 hän on toiminut Lähetysseuran kotimaan ja ulkomaan työssä. 

Lämmin kiitos kirjailijalle ja kustantajalle tästä antoisasta lukutuokiosta! 

Suomen Lähetysseura 2023 
64 sivua 
Ikonien valokuvat: Emilia Siippola 
Ulkoasu: Ulriikka Lipasti 

2 kommenttia:

  1. Se on varmaan hyvä kirja, minä koetan saada sen luettavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tykkäsin kyllä kovasti tästä. Tämä on vasta ilmestynyt, mutta varmaan tätä alkaa vähitellen tulla myyntiin ja kirjastoihin.

      Poista