perjantai 18. marraskuuta 2016

Ann Voskamp: Lahjoista suurin

Tämä kirja on kuin joulukalenteri kristillisen kirjan muodossa. Joulukuun alusta aina joulupäivään asti siinä on joka päivälle päivän teksti, hartauskirjoitus, lahjan avaaminen eli jokin pieni tehtävä sille päivälle ja kysymyksiä pohdittavaksi. Kysymysten perässä on myös kirjoitustilaa omille vastauksille, joten aivan omaksi hankittuna tämä kirja toimii parhaiten. Vaikka voihan vastaukset kirjoittaa muuallekin.

Voskamp avaa kirjan alkulehdillä, mitä tuleman pitää. Niin lahja avataan - ennen joulupuuta on Kristuksen sukupuu... Sillä profeettojen ja kuninkaiden aikana ihmisen merkitys ei riippunut siitä, mitä hän teki työkseen tai mitä hän oli saavuttanut. Ihmisestä kertoi eniten hänen sukupuunsa. Ihmisestä kertoi eniten hänen sukupuunsa. Suvulla oli väliä. Sukusi antaa sinulle kehykset, juuresi auttavat sinua ymmärtämään itseäsi, ja Kristuksen sukupuu tuo sinulle aina toivoa, Voskamp kirjoittaa.

Niinpä hän lähtee hartauskirjoituksissaan etenemään päivä päivältä joulua kohti Kristuksen sukupuun kautta. Hän kertoo monista Vanhan testamentin henkilöistä ja päätyy lopulta Johannes Kastajan syntymään ja Jeesuksen seimen äärelle.

Myönnän, että syksyllä kirjoitin aika kriittisesti Voskampin edellisestä kirjasta Tuhat lahjaa - josta toki varmasti moni muu on pitänyt paljonkin, ja hyvä niin. Mutta tästä kirjasta pidin itsekin ja olisin mielelläni hiljentynyt tämän äärellä päivä päivältä juuri joulukuussa. Halusin vain kirjoittaa tästä blogiin jo hyvissä ajoin ennen joulukuun alkua, jos joku sattuisi kiinnostumaan kirjasta, ja siksi pikaluin sen nopeasti jo marraskuussa. Mutta ehkäpä ensi vuonna sitten voisin lukea tätä kirjaa joulukuussa. Suosittelen kyllä joulunalusajan hiljentymisiin tätä kirjaa.

Pohdittavissa kysymyksissä mietitään esimerkiksi, ketä kiireessä unohtamaani ihmistä varten minun pitäisi tehdä tilaa elämässäni, mistä minun pitäisi luopua voidakseni tehdä elämääni tilaa Kristukselle, mitä murheita minun pitäisi luovuttaa Jumalalle muistaen, että hän on ja pysyy valtaistuimellaan, mitä haluaisin nähdä uusin silmin tänä jouluna, millä tavalla voisin sytyttää toivon kynttilän jonkun toisen elämään tänä jouluna jne. jne.... Joka päivän kohdalla on kolme kysymystä.

Tehtävistä taas muutamana esimerkkinä seuraavat. Tee tänään jotain vain ilahduttaaksesi Jumalaa. Mitä voisit luoda tänään rakkauden tekona - kirjeen, yllätyksen, herkkuja. Kirjoita paperille yksi asia, jonka tähden tunnet tänään katumusta. Ajattele oman elämäsi baaleja, epäjumalia, ja mieti, minkä asian voisit tehdä tänään toisin, että jonkun epäjumalan ote elämästäsi heltyisi.

Kirja on myös ulkoasultaan hyvin kauniisti ja visuaalisesti toteutettu. Ja jos joku haluaa tehdä joulua odottaessa oman Iisain puunsa, josta Voskamp kirjoittaa, hänen verkkosivuiltaan voi ladata puuta varten taidokkaasti suunnitellut paperikoristeet.

Ja loppuun vielä pari lainausta eri päivien teksteistä.

 Sitä, mikä tuntui repivän sinut rikki, Jumala käyttää hyväksesi. 
 Jumala tekee repeämästäsi ohuen paikan, josta voit nähdä Jumalan kunnian.
 Mitä tahansa tapahtuu, mitä tahansa käy ilmi, et ole koskaan hukassa, mennyttä.
 Voit seisoa joulukuusen juurella sellaisena kuin olet, perheesi voi olla kuin Joosefin  pettureita ja pahoinpitelijöitä  tai niin kuin Jaakobin, joka petti isänsä, karkasi ja kuljeskeli. Mutta tästä sotkuisesta sukupuusta Jumala synnytti Messiaan. Minkä oli tarkoitus olla pahaa, Jumala muutti hyväksi, ja mikä tahansa uhkaa haavoittaa sinua, olet turvassa Jumalan sylissä. Olet aina turvassa.

 Jumalasi lepää nyt oljilla.
 Hän lepää saastasi keskellä.
 Hän ilmestyy keskelle häpeäsi löyhkää, elämäsi sotkuun ja mahdottomuuteen, likaisille oljille, joista et haluaisi kenenkään tietävän.
 Majatalon ovelta käännytetty pyhä Jumala saapuu pienenä sinne, missä sinä tunnet itsesi pieneksi ja hyljeksityksi. Jumala on kanssasi nyt. Missä tahansa - äänettömässä itkussasi, salatussa heikkoudessasi, kivussasi - Jumala haluaa olla kanssasi aina. Sinua ei jätetä koskaan yksin. Meitä ei jätetä tänne ikinä yksin. Jumala on kanssamme.


Kustannus Oy Uusi Tie 2015, 283 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti