perjantai 29. joulukuuta 2023

Ali Husnain & J. Chester: Maksoi mitä maksoi


Suomentanut Risto K. Träff 

Monelle on tuttu pakistanilaisen Gulshan Estherin kirja Revitty huntu, jossa hän kertoo oman ihmeellisen tarinansa, miten hän nuorena muslimityttönä kohtasi Jeesuksen ja kääntyi kristityksi. Sitä en ollut tiennyt, että myös Gulshanin sisarenpoika on kirjoittanut oman kirjansa, mutta löysin hänen teoksensa kerran Ninuska lukee -blogista. Kylläkin se, että Ali Husnain on Gulshan Estherin sisarenpoika, selvisi minulle vasta kirjaa selatessani. 

Ali Husnain kasvoi rikkaassa ja vaikutusvaltaisessa shiiamuslimiperheessä Pakistanissa. Hän oli tottunut helppoon, etuoikeutettuun elämään ja ihmisten kunnioitukseen syntyperänsä perusteella. Silloin tällöin perheessä vieraili Alin Englannissa asuva Gulshan-täti, jonka rukous auttoi Alia kerran ihmeellisesti. Poika ei kuitenkaan tiennyt, että hänen tätinsä oli kristitty, siis muslimien näkökulmasta kafir, luopio, jollaisia Alikin halveksi. 

Yllättävien ja ihmeellisten käänteiden kautta kuitenkin myös Alista tuli kristitty, ja kun asia tuli ilmi, hän sai todella tuntea sen nahoissaan. Ali, joka oli silloin vielä hyvin nuori, joutui terroristien tappolistalle, pakeni heitä paikasta toiseen ja sai kärsiä vielä siitäkin, että myös hänen läheisensä joutuivat hänen takiaan vaaraan. Jo etukäteen Ali oli saanut lupauksen, että Jeesus suojelisi häntä, ja sitä suojelusta hän sai kokea, mutta samalla myös hirveää pelkoa ja yksinäisyyttä. 

Lopulta Ali joutui pakenemaan Englantiin asti - tätinsä Gulshanin luo - mutta elämä ei sielläkään ollut helppoa. Tuntui pahalta lukea, miten yli voimien käyviä vastoinkäymisiä Ali joutui kokemaan vuodesta toiseen. Hän lannistui koko ajan enemmän. Monesti me emme ymmärrä Jumalan teitä. Hän, joka on kaikkivaltias, pystyisi antamaan meille helpommankin tien, mutta jostain syystä meitä voidaan sen sijaan viedä vaikeimman kautta. Alin tilanne alkoi tuntua jo täysin toivottomalta, kunnes lopulta siihen tuli valoa. Kirja rohkaiseekin myös lukijaa omalla kohdallaan uskomaan, että ne pitkät pimeät polut voivat sittenkin lopulta kääntyä siunaukseksi. Sittenkin Jumala tietää, mitä hän tekee, vaikka me itse emme ymmärrä mistään mitään. Ja siellä pimeimmissäkin hetkissä hän oli Alin kanssa, niin kuin on myös sinun kanssasi. 

Kokonaisuutena Maksoi mitä maksoi on hieno, koskettava ja rohkaiseva kirja Jumalan teoista pienen ihmisen elämässä. Se myös muistuttaa meitä siitä, millaista kärsimystä vainotut kristityt joutuvat kokemaan, ja miten paljon Jeesuksen seuraaminen voi monelle maksaa. Jospa Alinkin tarina voisi omalta osaltaan saada meidät rukoilemaan vainottujen veljiemme ja sisartemme puolesta. 

Oli myös todella kiinnostavaa lukea elämästä Pakistanissa. 

Kirjan alussa on Juha Ahvion ja Timo Keskitalon suositukset. Keskitalo kertoo itse tuntevansa monet kirjassa mainitut henkilöt. 

Kuva ja Sana 2016 
255 sivua 
Alkuteos: THE COST: my life on a terrorist hitlist 
Kannen kuva: Shutterstock 
Kansityö: Antti Kamppinen 

4 kommenttia:

  1. Tämä on kiinnostava ja hyvin vakava aihe. Islamista kristinuskoon kääntyneiden puolesta täytyy todella rukoilla.
    Rauhaisaa vuodenvaihdetta! 🤗✨

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vakava aihe tosiaan. Muslimista kristityksi kääntyvät joutuvat maksamaan kovan hinnan uskostaan. Ja kun he tulevat turvapaikanhakijoina länteen, heidän ei välttämättä edes uskota olevan kristittyjä tai vaarassa. Sekin vielä kaiken jälkeen.

      Rauhaisaa vuodenvaihdetta sinullekin! 😊

      Poista
  2. Kiva, että luit kirjan! Tosi hyvän kirjoituksenkin teit☺️ Itse luin vasta nyt Gulshan Estherin kirjan ja se oli myös hyvä! Toki tosi vaikeaa molemmilla on ollut... Siunattua uuttavuotta sinulle💖

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinäkin luit Revityn hunnun 😊 Ihmeellinen tarina sekin, mutta vaikeaa heillä molemmilla on tosiaan ollut. Siunattua uutta vuotta sinullekin! ❤️🙏

      Poista