sunnuntai 9. heinäkuuta 2023

Riitta Lemmetyinen: Pieniä ihmeitä


Riitta Lemmetyinen kasvoi pappilassa, jossa myös majoitettiin puhujavieraita. He kertoivat paljon tarinoita omista ja toisten kokemuksista. Myös saarnoista ja hengellisistä puheista Lemmetyiselle jäivät mieleen erityisesti esimerkit - ja näinhän se on minunkin kohdallani, kuten varmasti monen muunkin sanankuulijan. 

Tässä hienossa hartauskirjassa Riitta Lemmetyinen jakaa vuosien varrella kuulemiaan tarinoita elävästä elämästä. Osa tarinoista kertoo hänen omista kokemuksistaan. Mukaan on päässyt myös muutama Raamatun kertomus. Muutama tapaus saattoi ehkä olla lähinnä tarina kertoo -osastoa, mutta ainakin useimmat ovat oikeasti tapahtuneita. 

Eivätkä kysymyksessä ole pelkät tarinat tarinankertomisen ilosta, vaan upeasti Lemmetyinen liittää niihin aina jonkin hengellisen sanoman. Tällaiset hartauskirjoitukset, joissa on mukana jokin tosielämän tapaus, ovat erityisen mieleenpainuvia, puhuttelevia ja ajatuksia herättäviä. Moni kirjoitus koskettaa syvästi, ja onpa mukana monta hyvin humorististakin tapausta. 

Aikoinaan sain Akasia-säätiön rukouskirjeitä, ja jo silloin ihastelin Riitta Lemmetyisen puhuttelevia kirjoituksia. Onkin yllättävää, etten ole saanut aikaisemmin luettua tätä kirjaa, joka on sentään ilmestynyt jo vuonna 2004. Lemmetyisellä on lahja tehdä Raamatun sanoma eläväksi nykyihmiselle nykykielellä. Hän kirjoittaa selkeästi, niin ettei tarvitse osata kaanaankieltä ymmärtääkseen, mistä on kysymys. 

Kirjan luvut puhuttelivat toinen toisensa jälkeen. Esimerkiksi hauska tapaus rukoukseen liittyen: Lemmetyinen kertoo pienestä pojasta, joka ei onnistunut kaupassa saamaan äitiään ostamaan keksipakettia. Kunnes kassajonossa poika tajusi viimeisen mahdollisuutensa tulleen ja parkaisi anovalla äänellä kuuluvasti: Äiti, Jeesuksen nimessä, osta yksi keksipaketti! Kassajonossa tuli aivan hiljaista, ja äiti meni vaikeaksi, mutta sitten joku tuntematon lähti jonosta ja haki pojalle keksipaketin. Tästä Lemmetyinen pääseekin käsittelemään rukoilemista Jeesuksen nimessä. 

Rukoukseen liittyen minua puhutteli syvästi sekin nainen, joka aivokasvaimestaan huolimatta pystyi sanomaan: 

- On aika ihmeellistä, että olemme tähän asti kaikki saaneet olla terveitä. Emmekä ole edes rukoilleet sitä! Jumala on antanut rukousvastauksia ilman meidän pyyntöjämmekin. 

Muistammeko me ajatella, mitä kaikkea hyvää Jumala on antanut meille, vaikka emme ole edes pyytäneet? Rukousvastauksia, joita emme ole edes huomanneet, emmekä ehkä ole muistaneet kiittää, kun olemme keskittyneet miettimään sitä kaikkea, mitä meillä ei ole. 

Monesta muustakin aiheesta Lemmetyinen kirjoittaa. Armo tulee alas heikon ihmisen tasolle. Uskon kohde on tärkeämpi kuin uskon määrä. Heikkokin usko riittää, kun ihminen panee toivonsa Kristukseen. Ja täysin ansioton saa armon osakseen, kuten petturi Jaakob. Hän oli pakomatkalla petoksensa jälkeen, kun Jumala kohtasi hänet - eikä perunut Jaakobin saamaa siunausta, vaikka tämä olisi sen ansainnut: 

Tapahtui kuitenkin päinvastoin. Jumala vahvisti isän siunauksen. 
  Mutta eikö se ollut väärin? 
  Petturin ylle avattu taivas kertoo, että Jumala siunaa ansiottomia. Armosta. 

Itse koin blogini nimen mukaisesti siunattuja lukuhetkiä tämän kirjan äärellä. Sain paljon rohkaisua, virvoitusta ja uskon vahvistusta moniin oman elämän tilanteisiin liittyen. Uskon, että niin voit saada sinäkin, koska tässä kirjassa on niin paljon kaikkea, että sieltä jokainen löytää tuttuja tilanteita. 

Kirjapaja 2004 
144 sivua 
Ulkoasu: Petri Kovács 

6 kommenttia:

  1. Minäkin olen tykännyt kovasti Riitta Lemmetyisen teksteistä! Juttusi lukemisen jälkeen menin hakemaan pöydältäni minulla olevan kirjan, jonka nimeä en muistanut. No sehän olikin sama kirja, mutta uudistettu kolmas laitos, painovuosi 2020. Kansi ja kirjan muoto erilainen minulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sepä kiva kun sinullakin on tämä kirja. Ja näköjään muutkin ovat pitäneet siitä, kun on otettu uusia painoksia. Tässä oli monia niin ihania tekstejä, että niihin pitää palata vielä monta kertaa. Ja muistelen, että Lemmetyisellä voisi olla joku muukin vastaava kirja, ellei useampi. Jos on, niin nekin pitää ehdottomasti lukea! ❤️

      Poista
  2. Minulla on myös joku Riitta Lemmetyisen kirja,en muista nimeä,
    se ei ole kuitenkaan tämä kirja. Lemmetyinen kirjat ovat hyviä
    ja rohkaisevia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lemmetyisellä on kyllä taito kirjoittaa hyvin rohkaisevasti. Juuri tänään lainasinkin kirjastosta toisen hänen kirjansa.

      Poista
    2. Minulla on myös äänikirjana Riitta Lemmetyisen,
      Tuon taivaallista. Se on myös hyvä.

      Poista
    3. Kiva kuulla, että hänellä on äänikirjakin. Minulla on välillä pahoja ongelmia silmien kanssa, joten pitäisi löytää myös kristillisiä äänikirjoja.

      Poista