lauantai 6. tammikuuta 2024

Kuinka sain kutsun lähetystyöhön?


Kirpputoreilta voi löytää mitä mielenkiintoisimpia vanhoja kirjoja, jollaisista ei ole koskaan ennen kuullutkaan. Sellainen löytö oli tämäkin Suomen Lähetysseuran kirja vuodelta 1945. Tässä neljä eri lähetystyöntekijää kertoo siitä, miten lähetyskutsu heidän kohdallaan avautui. 

Kyseiset lähetit ovat Ambomaalla työskennelleet Liina Lindström ja Walde Kivinen sekä Portugalin Angolassa työskennelleet Tuure Vapaavuori ja Matti Peltola. Heitä kaikkia kutsui siis työ Afrikassa. Ehkä se on tuohon aikaan ollutkin ensisijainen lähetyskohde? 

Lindström toimi Suomen Lähetysseuran opettaja- ja pappisseminaarin opettajana Oniipassa; Kivinen taas oli ollut saman seminaarin johtajana. Peltola ja Vapaavuori olivat pastoreita, kuten Kivinenkin. 

Kirjassa on kiehtovaa 1900-luvun ensimmäisten vuosikymmenien ajankuvaa, mutta toisaalta lähetyskutsuun liittyvät haasteet, kipuilut, kysymykset ja unelmat ovat ajattomia. Kutsumus voi tulla monin eri tavoin, eikä sen tarvitse tulla suurina ilmestyksinä, vaan sen voi saada aivan arkisesti. Joku hyväksyy sen helpommin, toinen tappelee vastaan ja yrittää paetakin kutsuaan. Tai jopa Jumalaa itseään. 

Walde Kivinen toteaakin omaan kokemukseensa viitaten: 

Tämä kertomus on paremminkin todistusta siitä, miten suurta vaivaa Jumalalla on voidaksensa pitää käsissään sellaista kierovartista työkalua, joka aina pyrkii menemään kaikkialle muualle, mutta ei sinne, minne Jumala tahtoisi ajaa. 

Mutkia ovat tuolloin tuoneet matkaan sodatkin. Walde Kivisen lähetyskoulutus kesti pitempään kuin tavallisesti, koska väliin tuli vuoden 1918 sota. Kun kirjoittajat ovat sitten kertoneet tarinaansa toisen maailmansodan loppuvaiheissa, he ovat kipeästi kyselleet, vieläkö kaiken jälkeen heille avautuu mahdollisuus palata takaisin rakastamaansa Afrikkaan. 

Ajankuvaa on siinäkin, että Walde Kivistä puhutteli nuorena oppikoululaisena kaksi lähetysaiheista kirjaa, joista toisen nimi oli Ihmissyöjien keskellä. Nyt tuollainen kirjan nimi hymyilyttää, ja ainakin minulle tulee mieleen, että jos lukisin tuollaisen kirjan, ja jos ihmissyöjiä tosiaan vielä jossain olisi, itselleni voisi kyllä tulla mieleen ennemmin kutsumus pysyä kotimaassa. 

Liina Lindström kiinnostui lähetystyöstä ensimmäisen kerran jo lapsena. Hän nokesi nukkiensa naamat mustiksi ja lauloi niille mustasta Saarasta. Ajankuvaa sekin, vaikka olen minäkin laulanut tuota laulua vielä 1970-luvun lapsena. 

Lindström ei kuitenkaan nuorena kokenut sopivansa "oikeaksi lähetyssaarnaajaksi". Kunnes 23-vuotiaana hän oli ensimmäisessä ylioppilaskokouksessaan, jossa kerrottiin muun muassa Akateemisten Vapaaehtoisten Lähetysliitosta: 

Tämän liiton jäsenet eivät kysy: miksi juuri minä lähtisin lähetystyöhön, vaikka muut eivät lähde, vaan he kysyvät: kun Jeesus kerran on antanut selvän käskyn lähetystyön tekemisestä, niin miksi minä sitten en lähde. Täytyy olla jokin syy, joka omantuntoni ja Jumalan edessä kelpaa selitykseksi siihen, miksi ei kuitenkaan juuri minun asiani ole lähteä. Siinä tuli lähetyskutsumus niin matalalle ja käytännölliselle pohjalle, että aivan tavallisenkin ihmisen ajatus siihen ulottui. 

Puhutteleva ajatus. 

Walde Kivisen kertomuksessa puolestaan puhutteli sekin, miten kentälle lähdön viivästyessä kaikki turhankin tuntuiset vaiheet osoittautuivat perillä tarpeellisiksi. Hänelle oli siellä hyötyä kaikista odotusaikana oppimistaan tiedoista ja taidoista. Toisaalta kentällä olisi tarvittu monen muunkin ammatin osaamista. Vuosien varrella hän sai harmitella, ettei ollut kaiken muun lisäksi vielä koneenkäyttäjä, mekaanikko, koneinsinööri ja kirjanpainaja. Monenlaiset taidot olisivat Afrikassa olleet tarpeellisia. 

Matti Peltola kertoo oman tarinansa hyvin lyhyesti, ja kirjan päättää Tuure Vapaavuori, jonka kertomus on kaikkein pisin. Hän, papin poika, ehtikin pitkään pakoilla Jumalaa ja kutsumusta. Vapaavuori ei nuorena halunnut jatkaa opintojaan, vaan työskenteli tehtaissa, mutta lopulta Jumala otti hänet kiinni, ja niin hän lähti sittenkin opiskelemaan teologiaa. 

Kun Vapaavuoren lähtöpäiväksi oli määrätty 25.4.1931, hän katsoi Päivän Tunnussanasta, minkä sanan Herra antaisi hänelle matkaevääksi. Siellä oli jae: 

Lähde maastasi, suvustasi ja isäsi kodista siihen maahan, jonka minä sinulle osoitan. (1. Moos. 12:1) 

Tämä on hyvin ohut kirja, mutta samalla todella antoisa ja puhutteleva lukuelämys. Koska teos keskittyy lähetyskutsun saamiseen ja työhön valmistautumiseen, perillä Afrikassa siinä ei juurikaan olla. Olikin kiinnostavaa lukea lähetystyöstä tällä kertaa vähän eri näkökulmasta. 

Suomen Lähetysseura 1945 
52 sivua 

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen löytö ja aivan aarre. Tärkeä aihe ja tuollaiset vanhat kirjat säilyttävät historian muistissamme.
    Siunattua sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana löytö kyllä. Oli siunattu lukuhetki tämäkin 😊 Siunausta pyhäpäivääsi!

      Poista