lauantai 13. tammikuuta 2024

Päivi Rinne: Rakastit vaikenemalla

Päivi Rinne alkoi kirjoittaa runoja vuonna 1992 sairastuttuaan lääketieteellisesti parantumattomaan reumasairauteen, dermatomyosiittiin. Alun perin Rinteellä ei ollut aikomusta julkaista näin kipeitä ja henkilökohtaisia kokemuksia, mutta vuosien jälkeen hän oli siihen valmis. 

Ajan mittaan kärsimyksen keskelle tuli nimittäin myös lohdutuksen, valon ja toivon näköaloja, joihin tämä runokokoelma päättyy. Ja onhan monia, joille ne epätoivon hetkinä kirjoitetut runot tarjoavat hyvää vertaistukea. Samalla myös toivottomuuden keskellä elävä lukija pääsee näkemään, miten pimeyden keskelle voi sittenkin vielä tulla valoa. 

Runot avaavat monia erilaisia sairastavan ihmisen kokemuksia, mutta kyllä niissä kuvataan kärsimystä yleisemmälläkin tasolla. Ja vaikka itsellä ei olisi samaa sairautta, kyllä muidenkin sairaiden on helppo eläytyä ja samaistua Päivi Rinteen tunteisiin ja kokemuksiin. 

Millaista on esimerkiksi, kun ensin diagnoosia ei ala löytyä, ja potilasta pidetään luulosairaana? Entä kun diagnoosin lopulta saa, ja kaikelle on sittenkin syy ja nimi. Miltä tuntuu, kun vuosien ajan sosiaalityötä opiskellut joutuukin itse olemaan sosiaalityön kohteena ja hakemaan vammaistukea 28-vuotiaana? Tai kun joutuu selittelemään, ettei käsien vapina johdu kahvikuppineuroosista, vaan kortisonista, ja kun ihmiset ihmettelevät lääkityksen muuttamaa ulkonäköä. 

Kirjassa on myös runoja siitä, miten sairaus vaikuttaa perheessä suhteeseen puolison ja lasten kanssa. Lapsi saattaa sanoa, että äiti älä lähde mukaan luistelemaan, kun et kuitenkaan jaksa olla kauan. Tai saattaa pelätä äidin kuolemaa. Ja miltä se tuntuu, kun kaverin äiti jaksoi ottaa lapsen syliin monta kertaa, kun itse lapsen omana äitinä et siihen pysty. 

Runoilija pohtii, miksi juuri nämä kivet juuri minun kengissäni. Hiertääkseenkö jalkani rikki - vai ehkä siksi, etten kulkisi toisen kärsivän ohi. Miten kipu on uskollinen ystävä, joka ei käännä selkäänsä, vaikka sitä kuinka haukkuisi. Miten vaikeimpia ja parantumattomimpia ovat sittenkin hengen reumakyhmyt ja sielun makuuhaavat. 

Entä sitten Jumala? Missä hän on, miksi hän rakastaa vaikenemalla? 

Eikä ihmisellä sairauden keskellä ole suurta uskoa: 

edes sinapinsiemenen verran 
mutta kun ei sitäkään 

silti istun vuoreni viereen 
odottamaan 

Suurten julistajien suuret sanat eivät lohduta, vaan kasaavat lisää vaatimuksia sairaan päälle, joka ei parane. Koskettava ja puhutteleva on tämä(kin) runo: 

mitä ikinä te anotte 
minun nimessäni 

karismaattinen 
julistajan ruoska 
yrittää vielä sivaltaa 

eikä tiedä 

että minulle saarnaavat 
eläkeläismummon 
reumaiset kädet 

taivaalle kohotettuina 
kiittämässä 
Jumalaa 

Kirjan edetessä runoissa näkyy sisäistä paranemista. Miten Jumala koskettaa sisintä lempeästi ja sulattaa muistojen kuuraa. Miten fyysisen paranemisen sijasta Jumala vapauttaakin katkeruudesta ja vihasta niin, ettei siinä kirkkaudessa osaa murehtia ontuvaa jalkaa. Saa olla niin kuin tuo mummokin, joka reumaisilla käsillään ylisti Jumalaa. Rinne toteaa erään runonsa päätteeksi: Sydän oli noussut kuolleista. Oli taas toivo; hän sai havahtua aamunkoittoon. 

armo 
kuin aamuyön 
ensimmäinen 
hento valojuova 

tulossa 

Rakastit vaikenemalla on todella koskettava ja hoitava lukuelämys. Näiden runojen äärellä saa käydä läpi omia kipeitä kysymyksiään ja tunteitaan - ja sitten lopuksi nähdä, että sieltä se aamuyön ensimmäinen hento valojuova voi sittenkin vielä tulla. Vaikka joskus Jumala voi vuosien ajan rakastaa vaikenemalla, lopulta hän pystyy kääntämään pimeimmänkin yön siunaukseksi. Kivun kautta hän vetää meitä lähelleen ja tekee meissä uutta. 

Aika Oy 2001 
94 sivua 
Kannen ulkoasu: Markus Paajala 
Kannen kuva: Aulis Lehikoinen 

P. S. Kirjakuvani enkeli sopii ehkä tämän runokokoelman seuraksi parhaiten värinsä ja enkeliytensä puolesta. Mutta kyllähän se enkelin toivottama aurinkokin näissä runoissa lopulta nousee. 

8 kommenttia:

  1. ... "vai ehkä siksi, etten kulkisi toisen kärsivän ohi".
    Tuo kohta jäi erityisen kauniina soimaan mielessäni.
    Tuntuu hyvältä, että runoissa käsitellään myös sitä raskasta ongelmaa, että sairas rukoilee kaikilla voimillaan eikä apua tunnu tulevan.
    Kuulostaa ihanalta kirjalta ja pidän myös sen kannesta, jossa on omakohtainen, päiväkirjamainen tunnelma. Ja enkelisi sopii sen rinnalle mainiosti. 😊
    Rukouksesta tulivat mieleeni jotkin kohdat Nostalgisten naisten uusimmassa jutussa https://www.nostalgisetnaiset.fi/ihmeita-ja-enteita-sota-ajan-kummalliset-kokemukset/. Tämä Lottien ja sota-ajan historiasta kertova ihana sivusto on blogini sivupalkin linkeissä.
    Siunausta! 🤗

    VastaaPoista
  2. Kirjaimellisesti tuo mainitsemasi kohta menee runossa näin: "vai siksi / etten kiiruhtaisi / jokaisen / apua tarvitsevan / ohi."

    On kyllä ihanaa, että tällainen runokirja on julkaistu ❤️ Moni voi saada näistä runoista vertaistukea ja lohtua. Tämäkin oli taas yksi hyvä kirpputorilöytö, kirja josta en ollut aiemmin kuullut, tai en ainakaan muista.

    Kansi on kaunis, herkkä ja tosiaan ihanan päiväkirjamainen. Ihastuin kyllä kovasti tähän kirjaan ❤️

    Kiitos vinkistä, pitääpä tutustua tuohon sivustoon. Siunausta sinulle! 😊🙏

    VastaaPoista
  3. On mielenkiintoinen kirja,lohduttavia runoja,ne kosketti minua.
    Toivottavasti löydän sen jostain, lukisin sen mielelläni,
    kirjan kansi on kaunis väreiltään ja sinun laittamasi enkeli
    on kaunis ja se ilahdutti mieltäni. Siunausta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin nämä runot koskettivat. Toivottavasti löydät tämän kirjan jostain. Siinä on niin paljon muitakin ihania runoja kuin nämä, jotka jaoin.

      Kiva kun enkelikin ilahdutti 😊 Se on kyllä kaunis. Löysin sen joulun alla Nisunjyvä-kirpputorilta 😊 Siunausta sinulle! 🙏

      Poista
  4. Onkohan tämä sama kirjoittaja, joka kirjoitti sarjan lastenkirjoja; esim: "Onni potkaisee" yms. joissa se Onni? Mainitun kirjan kansi näkyy ainakin netissä. Muistan, että noita aikanaan mainostettiin. Meillä ei ilmeisesti ollut missään vaiheessa niitä, mutta tuo sun kuvitukseen ottama enkeli on hyvin samantyylinen kuin niitten Onni-kirjojen hahmo. Ihan jäin miettimään, että onko sama tekijä. Tosin en muista, enkä tiedä, oliko kenen tekemiä ne kirjan kannen kuvat, Rinteen itsensä vai jonkun muun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näköjään ne Onni-kirjatkin ovat Aikamedian kirjoja, joten voi hyvin olla sama kirjoittaja. Sepä hassu yhteensattuma, jos enkelini muistuttaa niiden kirjojen hahmoa 😊 Itse olen tiennyt Rinteen kirjat Tästä poikki ja Sateet lähetä. Joskushan kirjailija voi itsekin kuvittaa kannen, mutta usein kannen tekee joku muu, kuten tässä runokirjassakin.

      Poista
  5. Todella koskettavan kuuloinen kirja!🙏 On kyllä ollut hyvä löytö! 🙂

    VastaaPoista