tiistai 3. lokakuuta 2023

Niilo Rauhala: Hän ei väisty viereltäsi

Pientä puhetta sairaille 


Kirjassa Hän ei väisty viereltäsi pitkään sairaalapappina toiminut Niilo Rauhala jakaa rohkaisua ja lohdutusta sairaille. Mukana on lyhyitä hartauskirjoituksia sairauteen ja kärsimykseen liittyen sekä Rauhalan omia runoja. Osa runoista on hänen aikaisemmista teoksistaan, osa on juuri tätä kirjaa varten kirjoitettuja. 

Lisäksi hartauskirjoitusten yhteydessä on usein säkeistö tai pari jostakin virrestä. Paljon sairaille sopivaa rukousta ja lohdutusta virsistä löytyykin. 

Rauhala osaa eläytyä sairastavan moniin kipeisiin tuntoihin. Hän kulkee niissä rinnalla. Tärkeimpänä hän muistaa aina nostaa esiin Jumalan armon, sen, jossa oli tarpeeksi Paavalillekin, kun kärsimyksen pistävää piikkiä ei otettu pois hänen ruumiistaan. Tuli mitä tuli, meidän turvamme on syntien anteeksiantamuksessa. Ja armon valo loistaa, vaikka miten olisi pimeää. Rauhala kirjoittaa: 

Valo on siis läsnä ja aurinko loistaa, vaikka emme sitä aina jaksa nähdä. Jumala on salattu Jumala, joka kätkeytyy joskus silmiltämme, niin ettemme tunne hänen läsnäoloaan. Hän on kääriytynyt ikään kuin pimeään pilveen. Hän kätkeytyy joskus vastakohtaansa, mutta ei silti ole kaukana meistä, sillä "hänessä me elämme, liikumme ja olemme" (Ap.t. 17:28). Hän kätkeytyi myös siihen pimeään pilveen, joka ympäröi Jeesusta Golgatan raskaan taivaan alla. Pimeys kääntyi voitoksi, pääsiäisaamun kirkkaudeksi. 
  Jumala on aurinkona läsnä kärsimyksemme pimeässä pilvessä. Silloinkin elämämme lepää hänen valoisassa armossaan. 

Eikä pimeys tai hämärä koskaan peitä meitä Jumalalta. Runossa Lähellä taivaittesi aamu Rauhala toteaa: 

Tiedän, ettei mikään hämärä 
peitä minua sinun katseeltasi. 
Tässä olen ja niin lähellä 
taivaittesi aamu. 

Kirjan tekstit on jaettu viiden otsikon alle: Herra, tässä me olemme, Muista minua, Hän kantoi meidän sairautemme, Tyydy minun armooni ja Varjoissakin on valoisaa. Kirjoituksissaan Niilo Rauhala lähestyy sairaan ja kärsivän ihmisen kipeitä kysymyksiä ja tilanteita monesta eri näkökulmasta. 

Kirjapaja 2009 
Julkaisija: Suomen Rauhanyhdistysten Keskusyhdistys ry 
159 sivua 
Kansi: Tiina Haavistola  

2 kommenttia:

  1. Niilo Rauhalalla on hyviä kirjoja ja Hän osaa rohkaista ihmisiä,
    joilla on vaikeaa. Niilo Rauhala on myös tehnyt virsiä,en muista onko virsikirjassa hänen sanoittamia virsiä,mutta hänen sanoittamia on Rauhanyhdistyksen virsissä,niissä on rohkaisevat sanat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rauhala kirjoittaa rohkaisevasti, ja hänellä on myös kauniita runoja. Kyllä virsikirjassa on varmasti hänen virsiään. En tiedä tarkemmin, mutta luulisin, että niitä voi olla paljonkin.

      Poista