lauantai 25. toukokuuta 2024

Veli-Matti Kosonen: Kesken mutta kelvollinen


Veli-Matti Kososen hartauskirja on suunnattu keskeneräiselle ja kelvottomalle, itsensä heikoksi ja huonoksi kokevalle. Kirjoittajalla on sana hallussa; hän osaa tuoda ilosanoman arjen tasolle hyvin raikkaasti ja tuoreesti. Kirjassa on paljon hienoja ja lohdullisia oivalluksia. Ihan siinä heikkokin usko vahvistuu, kun näitä Kososen kirjoituksia lukee. 

Heti aluksi meitä muistutetaan siitä, että taiteilijoidenkin työt ovat arvokkaita sillä perusteella, kuka ne on tehnyt - näyttivät ne miltä tahansa. Taiteilijan nimi takaa laadun ja hinnan. Luojan luomina me olemme kaikkein suurimman taiteilijan töitä, uniikkeja Hand Made -teoksia. Joista Jeesus on maksanut kalliin hinnan. Suuren taiteilijan työt ovat arvokkaita, vaikka ne olisivat huonossa kunnossakin. Särkyneinäkin me olemme arvokkaita. 

Luvussa Kelvottomat valitaan Kosonen pohtii, miten Jumalan valintaperusteet ovat inhimillisesti ajateltuna kummalliset. Hän ei valitse fiksuimpia ja vahvimpia vaan kehnoimmat ja kelvottomimmat, Kosonen kirjoittaa. Ensimmäiseen Korinttilaiskirjeeseen viitaten hän jatkaa, miten Korintin kaupungin työvoimatoimistossa on aikoinaan istunut seuraavanlaista sakkia: niitä, jotka ovat maailman silmissä hulluja, heikkoja, vähäpätöisiä, halveksittuja eivätkä yhtään mitään. Ja heidät kaikki Jumala valitsi työtovereikseen.  

Raamatussa tapaammekin monta kummallisesti kutsuttua henkilöä. Kosonen huomauttaa, että on aivan älytöntä, että esimerkiksi suvunjatkamiseen kykenemätön Abraham valittiin kansojen paljouden isäksi - hän, joka oli kyvytön ja kelvoton juuri siihen, mihin hänet oli kutsuttu. 

Eläinmaailmassakin Jumalalla on ollut varaa luoda esimerkiksi sellainen kummajainen kuin lintu, joka ei osaa lentää. Nimittäin strutsi. Mutta toisaalta se juoksee hevostakin nopeammin. Näin mekin, jotka olemme huonoja jossakin asiassa, voimme kuitenkin olla hyviä jossakin muussa. 

Kirjan eri luvuissa Kosonen käsittelee monia aiheita, esimerkiksi kärsimystä ja hylättynä Jumalan käsiin jäämistä, itkun parantavaa voimaa, ihmissuhteissa haavoittumista ja anteeksiantoa, Jumalan huolenpitoa sekä koiranraatoa kuninkaan pöydässä (Mefiboset). 

Se heikko usko sai vahvistusta esimerkiksi näiden rohkaisevien ajatusten äärellä (jotka olen poiminut eri luvuista): 

Sitä (ihmettä) ei kuitenkaan Abrahamin ja Saaran kohdalla tehnyt tyhjäksi ikä, uskon heikkous tai nauru. Ihmeet ovat mahdollisia, koska Jumala uskoo niihin! 

Jumalahan ei pienene uskon vähenemisen tahdissa! 

Ei sillä väliä, onko usko heikko tai vahva, pieni tai suuri. Vaikutukset riippuvat siitä, missä usko riippuu. Heikkokin usko, joka on kiinni Jeesuksessa, on kyllin vahvaa. Usko on elämän uskomista Vapahtajan vahvoille käsivarsille. Silloin valo, voima, lämpö ja rakkaus ovat läsnä. 

Veli-Matti Kosonen on minulle täysin tuntematon nimi, mutta tämän kirjan olen joskus löytänyt kirpputorilta. 

Kirjaneliö 1994 
113 sivua 
Kansi: Maija Sohlman 

4 kommenttia:

  1. Tärkeä kirja tämäkin.
    Kiitos kommentistasi viimeisimpään postaukseeni.
    Näinä päivinä ehdin huonosti blogivierailuille, kun pihalla on niin paljon tekemistä ja töitä rästissä. Mutta kyllä olen myös nauttinut suven suloisuudesta. 😊 Toivottavasti sinäkin!
    Ihania kesäpäiviä sinulle. 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rohkaiseva kirja oli kyllä. Nyt riittää pihatöitä, se on tosi. Suomen alkukesä on kauneimmillaan, kyllä siitä nauttii! ☀️ Ihania, siunattuja kesäpäiviä sinulle! 🤗

      Poista
  2. Täytyy pistää tämäkin lukulistalle☺️ Hyviä löytöjä teet kyllä!

    VastaaPoista