keskiviikko 19. kesäkuuta 2024

Toivo Rapeli: Olkaa rohkeat


Kun Toivo Rapeli kuoli vuonna 1995, seuraavana vuonna ilmestyi tämä teos, johon on koottu kirjoituksia seitsemästä Rapelin hartauskirjasta. Hänhän oli tuottelias kirjailija, joka julkaisi yhteensä 46 kirjaa. Niistä hartauskirjoja oli kaksitoista. Olkaa rohkeat pyrkii antamaan Rapelista monipuolisen kuvan julistajana ja kirjoittajana. 

Monia eri aiheita nämä kirjoitukset käsittelevätkin, mutta tärkeimpänä kaikessa on aina se, että me olemme Kristuksen verellä lunastettuja. Kaikki on valmista, lahjan eli pelastuksen saa vain ottaa vastaan. Ei tarvitse katsoa itseensä eikä omaan uskoonsa, vaan Golgatalle, jossa kaikki on jo täytetty. Epäröivälle ja omaan uskoonsa - tai sen puutteeseen - tuijottavalle Rapeli haluaa sanoa, että vaikka et näekään uskoa itsessäsi, jo se on uskoa, kun huudat avuksi Herraa. 

Jeesus sanoo: "Eivät terveet tarvitse parantajaa, vaan sairaat." Siksi ajattelenkin: jos tunnet elämäsi sairaaksi, itsesi puutteelliseksi, jos tarvitset syntisenä syntisten Vapahtajaa, niin siinä on sinun uskosi. 

Kun Jeesus lupasi antaa levon työn ja kuormien uuvuttamille, Toivo Rapeli toteaa, että tuo lepo on lepoa turhasta työstä autuuden saavuttamiseksi. -- On vain yksi työ, joka on jo tehty: Jeesuksen työ Golgatalla. Siinä valmiissa työssä saamme levätä; pelastuksen eteen ei tarvitse ponnistella. Ei siis tarvitse soutaa kahdella airolla, kuten eräs puhuja oli juhlilla innoissaan julistanut - airoilla, joista toinen on usko ja toinen teot. Ei, sillä vaikka laki vaatii tekemään koko ajan enemmän, evankeliumi sanoo: Kaikki on valmiina. Se on täytetty

Rapeli kertoo, miten hänkin piti nuorena puheen, jossa esitti valtavasti vaatimuksia kuulijoille. Mutta mieleen jäi paikallisen pastorin palaute: Jeesus kehotti ruokkimaan, ei ruoskimaan. Sitä ruokkimista Rapelin julistus sitten myöhemmin olikin, kuten tästä kirjasta voi päätellä. 

Miksi uskossa eläminen on vaikeuksistakin huolimatta onnellinen asia, kirja myös kysyy. Ja vastaa: 

Uskovan elämässä on jotain varmaa: hän tietää olevansa Jumalan lapsi kasteen perusteella, hän tietää syntiensä alla voihkiessaan, että hänellä on anteeksiantamus. Kadotuksenalaisen tilansa keskelläkin, heikon uskonsa nähdessään ja omaa huonouttaan itkiessään hän tietää, että "kaikki on valmiina" Kristuksessa. Me saamme kääntää katseemme pois omasta valmistautumisestamme siihen, mitä Jumala on valmistanut. Ja Jumala on valmistanut kaiken, mitä tarvitaan syntisen ihmisen pelastumiseen. 

Taivas on auki, tien sinne on Jeesus avannut. Tästä saamme iloita. 

Takakannen sanoin: Jumalan armo kantaa elämässään epäonnistuneen, heikon syntisen perille. 

Toivo Rapelilla on ihanaa evankelista julistusta. Siinä armo tulee niin alas, että heikoin ja huonoinkin voi siihen tarttua. 

SLEY-Kirjat 1996 
144 sivua 
Kannen kuva: Helene Schjerfbeck, Vapahtaja 1939 
Kansi: Ritva Kaijasilta 

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta kirjalta.
    Kiitos taas näistä postauksistasi ja tunnelmallista keskikesän aikaa. 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa luettavaa tämä olikin ❤️🙏 Kiitos sinulle kommenteistasi ja hienoista postauksistasi! Kaunista keskikesää! ☀️🤗

      Poista