maanantai 10. kesäkuuta 2024

Virvoituksen lähteillä

Suomalaisten herättäjien sanomaa 

Koonnut Jaakko Mäkeläinen 

Tähän hienoon teokseen on koottu otteita suomalaisten herättäjien julistuksesta aina Mikael Agricolasta Kalevi Lehtiseen asti. Eri kuvaajien upeat valokuvat täydentävät kirjan sanomaa ja tekevät siitä kauniin lukuelämyksen, joka sopiikin hyvin vaikka lahjaksi annettavaksi. 

Mukana ovat luonnollisesti esimerkiksi sellaiset herätysliikejohtajat kuin Paavo Ruotsalainen, Fredrik Gabriel Hedberg, Henrik Renqvist ja Lapin herättäjä Lars Levi Laestadius. Jälkimmäinen oli kylläkin ruotsalainen, mutta hänen seurakunnassaan Pohjois-Ruotsissa oli paljon suomalaisia, ja levisihän lestadiolainen herätys Suomeenkin, jopa niin, että siitä tuli kirkkomme laajin herätysliike. Myöhemmin vaikuttaneista nimistä mainittakoon Urho Muroma, Osmo Tiililä ja Erkki Leminen. 

Myös kirkkokuntarajat ylitetään; ovathan mukana myös vapaakirkollinen evankelista Hilja Aaltonen ja helluntaisaarnaaja Niilo Yli-Vainio. 

Myös jokaisen henkilön elämästä, työstä ja julistuksesta on parin sivun verran tietoa, mutta ikävä kyllä Niilo Yli-Vainion kohdalta oli jäänyt yksi sivu väliin, ja hänen tiedoistaan kirjassa oli vain loppuosa. 

Tämä oli kiinnostava katsaus niin monien erilaisten herättäjien julistukseen ja ajatteluun. Ja paljon hyvää evästä sieltä saikin. Ennen kaikkea evankeliumia, mutta myös kehotusta ja rohkaisua. Ravisteluakin. Sillä rintamalla mieleen jäi tietysti erityisesti Laestadiuksen räväkkä parannussaarna. 

Täällä blogissahan ei voi paljoa tästä kaikesta jakaa, mutta otan kirjasta muutamia esimerkkejä. 

Ei Herra armahda minua pyhyyteni, 
vaan pahuuteni tähden. 

Opi kylminäkin aikoina lepäämään 
Kristuksen vanhurskauden varassa. 

Paavo Ruotsalainen 

Avaa sydämesi, murheellinen sielu, 
ja ota vastaan, Vapahtaja vuodattaa 
siihen pisaran armostansa! 

Lars Levi Laestadius 

Kutsun sinua, elämän romuttama ihminen. Kutsun 
sinua parannuspaikalle, sille lähteelle, jossa 
saastainen puhdistuu ja tulee lunta valkeammaksi. 
Ovi on auki, kynnys on matala ja Jeesuksen 
Kristuksen veri puhdistaa sinut kaikista synneistäsi. 

Hilja Aaltonen 

Olkoon uskomme varma tai haparoiva, omistava 
tai voittava, niin pääasia kuitenkin on uskon ja 
toivon kohde; Jeesus Kristus. Eihän uskon 
varmuutemme pelasta, vaan Kristus. 

Erkki Leminen 

Kirjan henkilötiedoista oppii monia kiinnostavia asioita. Esimerkiksi että Henrik Renqvistillä oli tapana pysäyttää jokainen vastaantulija tiedustellakseen tämän sieluntilaa. Kun Renqvistin kuoltua hänen hevosensa siirtyi toiselle omistajalle, edelleen hevonen pysähtyi jatkuvasti jokaisen vastaantulijan kohdalle. Hilja Aaltonen puolestaan rakasti kaikkia Jumalan lapsia yli kirkkokuntarajojen, ja jopa Lapuan äkkijyrkät heränneet hyväksyivät hänet. 

Kaikkein tärkeintä on evankeliumi, ja ilman sitä hartain ja palavinkin kristillisyys on turhaa touhuamista. Niinpä haluan jakaa vielä lopuksi toisenkin ajatuksen Hilja Aaltoselta: 

Minä uskon, että ihminen ja seurakunta on sitä terveempi mitä avoimemmin sen keskellä kaikuu armon sanoma. 


Uusi Tie 2017 
kolmas, uudistettu painos 
111 sivua 
Kansi: Dinodesign 

4 kommenttia:

  1. Onpas hieno kirja! Hilja Aaltosen elämä herättää minussa kiinnostusta enemmänkin.
    Hänen suhtautumisestaan ihmisiin tulikin mieleen vihkipappimme, joka sanoi rakastavansa kaikkia niitä ihmisiä, joita Jumalakin rakastaa, eli siis ihan kaikkia. :)
    Siunattuja kesäpäiviä sinulle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä kirja oli kyllä hyvä löytö. Hilja Aaltonen oli ihana julistaja. Sanoipa hyvin vihkipappisi 😊 Kiitos samoin sinulle siunattuja kesäisiä päiviä! ❤️🙏

      Poista
  2. On mielenkiintoinen kirja ja rohkaisevia tekstejä.
    Siunausta sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tästä sai paljon rohkaisua. Siunausta sinulle! 🙏

      Poista