maanantai 29. huhtikuuta 2024

Vesa Savolainen: Turva- ja lepopaikka Kristuksessa


Tässä Vesa Savolaisen kirjassa on hartaus kuukauden jokaiselle päivälle. Turva- ja lepopaikka Kristuksessa on lukemaan houkutteleva otsikko. Näillä hartausteksteillään Savolainen tahtoo tarjota lohtua, rohkaisua ja toivoa kärsivälle, masentuneelle ja ahdistuneelle lukijalle. 

Aivan erityisesti teos on suunnattu kriisiin joutuneelle miehelle, mutta kyllä tästä näin naisenakin sai paljon rohkaisua ja uskon vahvistusta. Miehinen näkökulma tulee esiin lähinnä siinä, että useissa luvuissa Savolainen kertoo tapauksia ja tilanteita talvi- ja jatkosodan ajalta. Lisäksi erään päivän tekstinä on jae, jossa kuningas Daavid joutui kuulemaan sanat: Sinä olet se mies. Tuon luvun Savolainen aloittaa: Naiset ovat sinun heikkoutesi. Siinäkin puhutaan siis miehen kannalta. Muuten kirja puhuttelee kyllä myös naista. 

Savolainen ei kirjoita pelkästään meidän inhimillisistä kriiseistämme, vaan hän jakaa myös evankeliumia ristiinnaulitusta ja ylösnousseesta Kristuksesta. Jeesus on tehnyt pelastuksen meille niin valmiiksi, ettei meillä ole siihen mitään lisättävää. Edes omalla uskollamme emme voi Jeesuksen täytettyä työtä parannella. Tämä lohdutus on myös kärsivälle ihmiselle se kaikkein tärkein. 

Kirja onkin hyvin Kristus-keskeinen ja myös raamattukeskeinen. Vesa Savolainen ei jaa vain omia ajatuksiaan, vaan perustaa kaiken Jumalan sanaan. Raamatun jakeita on tekstissä runsaasti. Samoin lainauksia Lutherilta, luterilaisista tunnustuskirjoista ja vastaavista lähteistä. Kunkin päivän hartaustekstin päättää rukous, joita on myös otettu monilta sellaisilta henkilöiltä kuin Luther, Augustinus ja C. F. W. Walther. 

Tänään, kuukauden 29. päivänä, päivän luvun otsikkona on Herran omalla ei ole mitään hätää. Savolainen kertoo Joosefista ja Daavidista, jotka joutuivat pitkiin ahdistuksen kouluihin, mutta molemmat olivat saaneet sitä ennen Jumalalta rohkaisua, joka auttoi heitä näkemään tuleviin päiviin, jolloin Jumalan lupaukset toteutuisivat. 

Otan tähän loppuun tuosta luvusta otteen, jossa meitä rohkaisevat sekä Vesa Savolainen että Martti Luther: 

Jumalan tapa toimia on yhä sama. Hän tahtoo kirkastaa lupauksensa huolenpidostaan ennen kuin vie epätoivon partaalle. Ilman sanaa hän ei halua lähettää surun keskelle. Pitkä ja kammottava voi olla meistä tuskien tie, mutta aikanaan se on kuljettu loppuun. Daavid sanoo: "Monta on vanhurskaalla kärsimystä, mutta Herra vapahtaa hänet niistä kaikista." Uskonpuhdistajamme puhdistaa ja muuttaa epätoivoon kääntyvää ajatteluamme sanan mukaiseksi tutussa Mannaa Jumalan lapsille -teoksessa: "Hän on lähinnä siinä, missä luullaan perkeleen ja kuoleman olevan käsillä. -- Hän saattaa ensin häpeään sen, jota hän tahtoo kunnioittaa, ja hän täyttää surulla ja sydämen tuskalla sen, jota hän aikoo eniten ilahduttaa. -- Kuta syvemmälle hän alentaa heidät ja tekee mitättömiksi, sitä enemmän hän aikoo korottaa ja ylentää heidät." 


Kustantaja: Luther-Kirjat Oy 2024 
Julkaisija: Concordia ry 
96 sivua 
Kansikuva: Korpit ruokkivat profeetta Eliaa (koulun opetustaulu)

2 kommenttia:

  1. Hartaus kuukauden jokaiselle päivälle kuulostaa kätevältä.
    Loppuun valitsemasi kohta on lohdullinen ja Lutherin sanat ovat todella voimallisia.
    Lämmin kiitos kommenteistasi. Tänään alkoi meillä päin olla kevään tuntua. Jostain syystä se tuntuu tänä vuonna erityisen ihanalta.
    Oikein hyvää alkavaa toukokuuta ja siunausta päiviisi. 🤗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on yksi monesta lohdullisesta kohdasta tässä kirjassa. Voimalliset sanat Lutherilla todella on siinä, kuten niin monesti muulloinkin.

      Täälläkin oli ihanan keväinen päivä tänään. Siunausta sinulle tulevaan toukokuuhun! ☀️🙏

      Poista