sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

C. O. Rosenius: Yksi kaikkien puolesta


Suomentanut Helinä Kuusiola 

Yksi kaikkien puolesta on Roseniusta nykysuomeksi -sarjan kolmas osa. Siinä Rosenius käsittelee sitä, miten yhden eli Jeesuksen päälle heitettiin koko maailman kaikki synti, ettei meidän tarvitsisi syntejämme enää kantaa. Jos nyt joku joutuu kadotukseen, häntä ei Roseniuksen mukaan kadotakaan enää synti, vaan se, ettei armo kelvannut hänelle. Kaikki kun on jo valmiina, ei tarvitse kuin ottaa vastaan. 

Laki ei voi meitä enää tuomita: 

Sinun ei tarvitse muuta kuin ottaa vastaan armo, joka lahjoitetaan sinulle ilmaiseksi. Mikään vajavaisuus tai kelvottomuus ei enää voi estää sinua. Mitään syntiä ei enää lueta sinun syyksesi. On kuin lakia ei enää olisi. Samalla hetkellä jona syntinen tulee Kristuksen luo ja etsii armoa hänessä, loppuu lain oikeus vaatimusten esittämiseen. Kaikki on armoa. 

Se vika meissä vain on, että teemme itsestämme liian tärkeän henkilön, kun emme uskalla turvautua Kristukseen niin kelvottomina kuin olemme, Rosenius toteaa. Katsomme ohimennen Kristukseen ja tuhat kertaa itseemme. Meidän on opittava katsomaan itsemme sijasta Jeesukseen: 

Juuri siksi että koko huomiosi on kiintynyt itseesi, tilasi on niin kehno kuin se nyt on. Sinun täytyy oppia aivan toisella tavalla katsomaan Jeesukseen ja hänen kuolemansa merkitykseen. Tilamme oli niin surkea, että Jumalan täytyi panna asiat kuntoon kokonaan ilman meitä - toisen henkilön avulla. Ja tämä tapahtui Kristuksessa hänen täyttäessään lain meidän sijastamme ja antaessaan henkensä meidän puolestamme. Sinut voi pelastaa vain se, että saat kaiken lahjaksi Kristukselta, vieläpä ennen kuin olet lainkaan onnistunut muuttamaan itseäsi. 

Tässäkin kirjassa Rosenius käsittelee hyvin selkeästi lakia ja evankeliumia. Hän julistaa Jeesuksen sovitustyön riittävyyttä, sitä ilmaista lahjavanhurskautta, jonka häneltä saamme. Kirja käsittelee Jeesusta myös hyvänä paimenena, ja lopussa Rosenius kuvaa sitä ihanaa voitonvirttä, jota saamme laulaa kerran taivaassa. 

Siunattu lukuelämys. 

SLEY-Kirjat 1976 
123 sivua 
Alkuteos: En dött för alla 
Päällys: Elsa Korhonen 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti