tiistai 23. elokuuta 2016

Jumalan sydämen armo - Carl Olof Roseniuksen elämä

Christer Andersson
Tässä kirjassa kerrotaan 1800-luvulla Ruotsissa voimakkaasti vaikuttaneen maallikkosaarnaaja Carl Olof Roseniuksen elämästä ja varsinkin hänen mittavasta elämäntyöstään. Hän tuli jo nuorena herätykseen ja lähti opiskelemaan teologiaa, mutta joutui keskeyttämään opintonsa ilmeisesti ainakin taloudellisista syistä. Kirjan kertoman mukaan hän kuitenkin pystyi maallikkona vaikuttamaan paljon laajemmin kuin olisi pappina pystynyt, jopa niin, että hänet tunnetaan vielä tänäkin päivänä ainakin Pohjoismaissa.

Rosenius toimi saarnaamisen ohella myös sielunhoitajana sekä keskustellen että kirjeitse. Hän kirjoitti elämänsä aikana tuhansia kirjeitä, vaikka oli muutenkin kiireinen. Hänellä tuntui olevan aina aikaa ihmisille. Hän veti myös suuret kansanjoukot julistustaan kuuntelemaan. Lisäksi hän toimitti vuosien ajan Pietisten-nimistä lehteä, jonka kirjoituksista on koottu myöhemmin kirjoja, joista moni on saanut apua uskonelämäänsä.

Roseniukselle kirkastui jo nuorena Jumalan armo ja vanhurskaus yksin uskosta. Hän lukikin paljon Lutherin kirjoituksia ja oli hyvin luterilainen, joten on yllättävää, että hänen läheisin työtoverinsa tuli olemaan metodistipastori Scott, jonka kirkossa hän paljon saarnasi. Metodisteja vastustettiin hyvinkin törkeästi, heistä levitettiin perättömiä juoruja ja pastori Scottista tehtiin pilkkaava näytelmäkin, minkä takia hän lopulta joutui lähtemään maasta.

Samoin Roseniuskin joutui kohtaamaan vastustusta, ja hänestäkin tehtiin jossain vaiheessa pilkkaava näytelmä. Osittain vastustus johtui yhteistyöstä metodistien kanssa, mutta ilmeisesti myös siitä, että hän oli maallikkosaarnaaja, mikä ei ollut aivan ongelmatonta sen ajan Ruotsissa, jossa oli vielä voimassa ns. konventikkeliplakaatti, joka kielsi seurojen pitämisen. Roseniuksen aikana se tosin taidettiin lopulta purkaa.

Olen lukenut paljon Roseniuksen kirjoituksia, ja ne todella ovat hyvin armollisia, mutta hänellä on myös joitain hyvinkin vaativia tekstejä, joista herkempi sielu voi ahdistua. Lienevätkö ne hänen varhaisemmalta kaudeltaan vai onko niissä metodismin vaikutusta, mene ja tiedä. Roseniuksen kautta joka tapauksessa itse nuorena löysin armon ensimmäisen kerran, joten hän on minulle siinä mielessä tärkeä henkilö.

Kirjassa valotetaan Roseniuksen elämää monelta taholta, hänen työtään, lähimpiä työtovereitaan, perhe-elämäänsä jne. Mukana on myös Roseniuksen kirjoittamia kirjeitä, jotka elävöittävät tekstiä - piristävimpänä lisänä hänen erittäin tunteellinen rakkauskirjeensä tulevalle vaimolleen Agathalle.

Kirjoittaja taitaa olla ruotsalainen, koska kirjassa on yksi Suomea koskeva asiavirhe. Rosenius tapasi suomalaiset herätysliikejohtajat Paavo Ruotsalaisen ja Fredrik Gabriel Hedbergin, joita kirjoittaja väittää molempia Suomen evankelisen liikkeen johtajiksi, kun todellisuudessa heistä vain Hedberg oli evankelinen.

Perussanoma Oy 2011, 156 sivua + liitteet

1 kommentti:

  1. Minullakin on joitakin Roseniuksen kirjoja ja jonkin elämäkerrankin hänestä joskus luin.

    VastaaPoista